Utrechters moeten 112 bellen bij autokraak
11-11-2009
• leestijd 2 minuten
Met de slogan 'Kraakt -ie 'm of kraakt -ie 'm niet' gaat de politie in de regio Utrecht de strijd aan met autokrakers. Korpschef Stoffel Heijsman presenteerde woensdag deze nieuwe campagne. Utrechters moeten in de toekomst 112 bellen bij een dreigende autokraak.
Volgens Heijsman voelen burgers vaak wel intuïtief aan dat een situatie verdacht is, maar bellen ze zelden het alarmnummer. ,,We willen de mensen leren dat ze niet alleen bij een levensbedreigende situatie 112 bellen, maar ook als ze een verdachte situatie zien.''
In de regio Utrecht worden jaarlijks bijna 15.000 autokraken gepleegd. Volgens de politie kan er tijd en geld worden bespaard als de burger belt met 112 bij een dreigende auto-inbraak.
De politie wil door deze campagne de pakkans van autokrakers vergroten. ,,Minder dan 5 procent van de daders van auto-inbraak wordt nu gepakt'', zegt Heijsman.
Op de website www.herkendesignalen.nl kunnen burgers hun intuïtie testen. ,,Als je iemand met een zaklamp langs een rij auto's ziet lopen, dan mag je 112 bellen'', legt Heijsman uit. ,,Hierdoor kunnen we de kraak misschien voorkomen of de dader pakken.'' Met de filmpjes op internet wil de politie burgers stimuleren om over een drempel te stappen en te bellen.
De campagne 'Kraakt -ie 'm of kraakt -ie 'm niet' zal een aantal maanden duren. Daarna wil de politie Utrecht onder het motto 'heterdaadkracht' een ander crimineel feit bij de burgers onder de aandacht brengen.
De politie Utrecht wijkt af van de stelregel dat burgers alleen 112 mogen bellen in een levensbedreigende situatie. ,,De intuïtie van de beller is de norm. Ze mogen ook bellen als het bloed er niet uit loopt.'' Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kijkt volgens Heijsman reikhalzend uit naar de resultaten van de campagne 'Kraakt -ie 'm of kraakt -ie 'm niet'.
Bron: ANP