Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Terugval in woningverkopen eerste kwartaal'

12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rabobank_07.jpg
De Rabobank voorziet in het eerste kwartaal van dit jaar een sterke terugval in de woningverkopen in Nederland. Het gaat, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, om een daling van ruim 20 procent vergeleken met het laatste kwartaal vorig jaar.
Positief gestemd
Over de vooruitzichten van de woningmarkt voor heel 2015 is Rabobank wel positief gestemd, schrijft het economisch bureau van de bank in een donderdag verschenen rapport.
Minder huizenkopers in het eerste kwartaal van dit jaar
In de laatste maanden van vorig jaar was nog sprake van een ware 'eindejaarsrally', omdat mensen op de valreep wilden profiteren van een fiscaal voordeel dat nu niet meer geldt. Veel huishoudens wilden nog gebruik maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. ,,Deze liep namelijk aan het eind van het jaar af en daarom hebben veel kopers hun aankoop naar voren gehaald.'' Hierdoor zijn er dus minder huizenkopers in het eerste kwartaal van dit jaar.
Gematigder tempo
De economen van Rabobank gaan er van uit dat het ingezette herstel van de woningmarkt in de rest van 2015 wel weer terug te zien is, zij het met een iets gematigder tempo dan vorig jaar. Dit heeft onder meer te maken het hoge consumentenvertrouwen, de verder gedaalde hypotheekruimte en het algehele herstel van de economie.
Ruim 40 procent meer dan in 2013
De huizenprijzen stijgen in 2015 naar verwachting met gemiddeld 1 tot 3 procent. Het aantal verkochte woningen komt volgens Rabobank uit tussen de 150.000 en 170.000. Vorig jaar telde de bank nog 153.000 transacties. Dat waren er ruim 40 procent meer dan in 2013.

Meer over:

woning, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!