Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Succes in onderzoek spierziekte

11 aug 2009
  •  
leestijd 1 minuten
4011669.jpg
Nijmeegse onderzoekers hebben een ontdekking gedaan waarmee de oorzaak van de spierziekte myotone dystrofie kan worden bestreden. Dat meldde het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) dinsdag. Myotone dystrofie is een zeldzame, erfelijke spierziekte en wordt ook wel de ziekte van Steinert genoemd.
Onderzoekster Susan Mulders ontwierp een methode om schadelijk genetisch materiaal te vernietigen, in de hoop zieke cellen te genezen. Zij gebruikte daarvoor een klein synthetisch molecuul, dat precies past op het ziekmakende materiaal. Dat gaat daardoor kapot en verliest zijn schadelijke werking.
De methode is in het laboratorium succesvol op muizen toegepast en op celmateriaal van patiënten. Het ziekenhuis spreekt van een belangrijke stap op weg naar een therapie die de voortgang van de spierziekte kan remmen.
Ongeveer een op de tienduizend mensen in Nederland heeft myotone dystrofie. Het is daarmee meest voorkomende spierziekte bij volwassenen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar