Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Subsidies voor groene stroom flink verruimd

21-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257884.jpg
De subsidieregeling voor het opwekken van groene stroom is uitgebreid. Voortaan vallen ook stroom uit waterkracht en grootschalig gebruik van zonne-energie er onder, schrijft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De subsidie moet dit jaar goed zijn voor zo'n 1000 megawatt aan projecten, tegenover vorig jaar 655 megawatt.
Minister Gerda Verburg (LNV) toonde zich na afloop van de ministerraad opgetogen over de nieuwe regeling omdat de subsidie voor mestvergisting door boeren omhoog gaat. Zij had daarop aangedrongen bij Van der Hoeven, omdat een aantal aanvragers van subsidie was afgehaakt wegens een te lage vergoeding. Verburg verwacht dat boeren nu meer gebruik gaan maken van de regeling, die past in het milieubeleid van het kabinet.
Windmolens op land, zonnepanelen op daken, windmolens op zee en het opwekken van stroom met biomassa kwamen al in aanmerking voor subsidie. De regeling voor biomassa wordt ruimer, doordat er meer stoffen gebruikt mogen worden.. Bovendien komen voortaan ook grotere zonnepanelen op daken van huizen in aanmerking voor subsidie.
Van der Hoeven heeft ook de subsidiebedragen aangepast aan de kosten en aan de ontwikkeling van de energieprijs. Dat betekent voor bijvoorbeeld windmolens op land dat het bedrag omhooggaat van 8,8 eurocent per opgewekt kilowattuur naar 9,4 eurocent.
Land- en tuinbouworganisatie LTO is in grote lijnen tevreden over de aanpassingen. Henk Brink van de LTO-werkgroep duurzame energie verwacht dat enkele tientallen agrarische ondernemers weer gaan investeren in zogeheten co-vergistingsinstallaties als er voldoende geld beschikbaar is. Ook ziet hij de nieuwe tarieven als erkenning van de grotere rol die de agrarische sector kan spelen bij de productie van duurzame energie.
Milieudefensie daarentegen vindt het een gemiste kans dat het kabinet ,,de economische crisis niet heeft aangegrepen'' voor een koerswijziging. Duitsland doet dat beter, aldus Willem Verhaak, campagneleider klimaat Milieudefensie.
,,Door een kleine heffing op 'grijze' stroom schoten de productie van duurzame energie en de werkgelegenheid in die sector in Duitsland de afgelopen jaren omhoog. Nederland blijft steken op 3 procent duurzame energie, terwijl Duitsland inmiddels op 15 procent zit en een bloeiende sector heeft met werkgelegenheid voor honderdduizenden mensen.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!