Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Strooizout provincie Groningen is bijna op

03-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
strooi-zout.jpg
Vanwege een tekort aan strooizout waarschuwt de provincie Groningen voor mogelijke problemen in het verkeer. Het tekort heeft ook gevolg voor de aanrijtijden van hulpdiensten. Vooral op lokale wegen moet rekening gehouden worden met gladheid, omdat die al niet meer gestrooid worden.
Sinds december vorig jaar is er een ongebruikelijke hoeveelheid sneeuw gevallen, wat strooien noodzakelijk heeft gemaakt. Ook het speciaal in het leven geroepen Nationale Zoutloket kan op korte termijn Groningen niet van zout voorzien.
Voor de komende 24 uur verwacht de provincie in ieder geval nog voldoende strooizout te hebben om de provinciale wegen te strooien. De straten richting ziekenhuizen in de provincie worden in ieder geval gestrooid.
Een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst, waar de brandweer en ambulancedienst onder vallen, laat weten dat zich tot nog toe geen problemen hebben voorgedaan. Chauffeurs van de wagens zijn opgeroepen extra voorzichtig en alert te zijn. Op de meldkamers liggen kaarten met daarop een overzicht van gemeenten waar niet gestrooid wordt.
Frisia Zout kan vraag nauwelijks aan Leverancier Frisia Zout in Harlingen kan op dit moment nauwelijks aan de vraag om strooizout voldoen. ,,Ik kan het dubbele kwijt van wat we dagelijks produceren,'' zei directeur Durk van Tuinen van het bedrijf woensdag. Dagelijks produceert Frisia 1500 tot 2000 ton zout dat opgelost in water bij Franekeradeel uit de grond wordt gepompt. Van Tuinen denk dat hij ongeveer de helft maakt van wat landelijk wordt geleverd.
In ,,normale'' winters zet het Friese bedrijf tot maximaal 50.000 ton strooizout af. ,,Ik denk dat we dit seizoen op 200.000 ton uitkomen. Dat hebben we sinds 1995, toen we hier begonnen, nog niet meegemaakt'', aldus Van Tuinen. Frisia levert in eerste instantie aan de vaste klanten onder de provincies en gemeenten maar ook aan het zoutloket van Rijkswaterstaat.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft het bedrijf eerder toestemming gegeven 100.000 ton extra te produceren. Van Tuinen denk dat deze extra marge helemaal wordt gebruikt. ANP.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!