Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruim 11.000 per persoon voor zorg en pensioen

08-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_a36815.jpg
Nederland heeft in 2011 bijna 11.130 euro per inwoner gespendeerd aan sociale bescherming bij ziekte, werkloosheid en ouderdom. De totale uitgaven aan gezondheidszorg en sociale zekerheid bedroegen vorig jaar 186 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de berekeningen zijn onder meer WW, AOW, verplicht aanvullend pensioen via een ondernemings- of bedrijfstakfonds en de basisverzekering volgens de zorgverzekeringswet meegenomen. Aanvullende zorgverzekeringen zijn niet meegenomen, omdat mensen zelf mogen kiezen of ze deze afsluiten.
In 2000 bedroegen de totale uitgaven voor sociale bescherming nog ruim 100 miljard euro. De afgelopen jaren zijn vooral de kostenposten voor bescherming bij ziekte en ouderdom gegroeid.
In vergelijking met andere Europese landen geeft Nederland veel uit aan sociale bescherming. Alleen in Denemarken en Luxemburg wordt meer aan zorg en sociale zekerheid uitgegeven per hoofd van de bevolking.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!