Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rookverbod: van gedoe tot stap vooruit

01-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4121217.jpg
Tijdens het eerste jaar van het rookverbod in de horeca bleef de Tweede Kamer in meerderheid achter het verbod staan. Bij de oppositie vindt de klagende horeca nog het meest een luisterend oor. Vier Kamerleden staan stil bij de eerste verjaardag van het rookverbod.
Cisca Joldersma (CDA): Het rookverbod is een grote stap vooruit, maar het gaat niet zonder slag of stoot. Omdat het een grote impact heeft op rokers en horeca, kun je verwachten dat er weerstand komt. Er zijn wel schoonheidsfoutjes, maar die zijn niet onoverkomelijk. Rookruimtes in cafés zouden ook een open deur kunnen hebben, als de normen voor een rookvrije omgeving maar gehaald worden. Maar het rookverbod is niet te vergelijken met de eerdere zelfregulering van de horeca, het verbod is hartstikke goed.
Halbe Zijlstra (VVD): Als ik denk aan het rookverbod, dan denk ik maar aan een woord: gedoe. Er is maar een ding duidelijk, namelijk dat er helemaal niets duidelijk is, met al die rechtszaken. Het rookverbod is eigenlijk een stap terug in plaats van een stap vooruit. De horeca was juist bezig niet-roken in te voeren, maar nu is de weerstand tegen een rookvrije horeca alleen maar groter geworden.
De minister is als een olifant door de porseleinkast gefietst. Het wordt tijd dat de coalitie en de minister ophouden dogmatisch te opereren. Ze moeten een oplossing vinden die een breed draagvlak heeft. Tot op heden lijken ze dat niet te willen.
Lea Bouwmeester (PvdA): Het merendeel van de horeca houdt zich aan de regels en dat is goed voor de gezondheid. De horeca heeft wel te weinig creativiteit om de roker te blijven bedienen. En hoe beter je ze bedient, hoe meer winst je kunt maken. Met een bankje met een dekentje erover zou je een terras al aantrekkelijk voor rokers kunnen maken, of zoals een restaurant in Utrecht doet: op de ene hoek een terras voor single-rokers, op de andere hoek voor niet-single rokers.
Fleur Agema (PVV) : Dramatisch! Tot drieduizend horecaondernemers dreigen op de fles te gaan. Daar kwam ook nog een financiële crisis overheen. Minister Klink haalde in hoger beroep bakzeil, maar gaat gewoon door op de heilloze weg.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!