Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechtbank doet uitspraak in Mininova-zaak

26-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4758509.jpg
De rechtbank in Utrecht doet woensdagochtend uitspraak in de zaak die antipiraterijstichting Brein heeft aangespannen tegen de Nederlandse downloadsite Mininova.
Stichting Brein, die opkomt voor auteursrechthebbenden in de entertainmentindustrie, eist dat Mininova zijn website preventief filtert op illegale bestanden. Volgens Brein doet de site dat al op porno, bepaalde politieke content en computervirussen, maar niet op auteursrechtelijk beschermd illegaal ander materiaal.
Het gaat daarbij volgens de auteursrechtenwaakhond om duizenden titels van populaire films, cd's, dvd's en games die in Nederland in de handel zijn en die zonder toestemming van rechthebbenden via de zogenoemde torrentsite te downloaden zijn.
Mininova stelt echter dat het geen website biedt waarop bestanden kunnen worden uitgewisseld. De site zou niet meer zijn dan een internetplatform waarop gebruikers torrentlinks kunnen opslaan. Mininova zegt verder zelf niet te weten naar welke bestanden de circa 1,1 miljoen links op de site dagelijks verwijzen.
Op verzoek van rechthebbenden verwijdert Mininova bovendien al torrentlinks die verwijzen naar illegale bestanden via een zogeheten 'notice and takedown'-systeem.
De site beroept zich verder op de vrijheid van meningsuiting en informatie. Gebruikers van het platform moeten elkaar naar informatie kunnen verwijzen, meent Mininova.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!