Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Raad van State kritisch over pensioenakkoord

20-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro-biljetten-geld_44.jpg
De Raad van State is er nog niet van overtuigd dat de pensioenpremies zullen dalen als de jaarlijkse pensioenopbouw omlaaggaat. Blijft de premieverlaging uit, dan is dat vooral nadelig voor jongeren. Bovendien loopt de schatkist dan de geraamde miljardeninkomsten mis.
Pensioenakkoord onder de loep
De Raad van State schrijft dat maandag in zijn advies over het pensioenakkoord dat het kabinet eind vorig jaar heeft gesloten met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Hierin is afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 daalt van 2,25 naar 1,875 procent van het inkomen
Langer werken, langer sparen
Volgens het kabinet kan dat, omdat iedereen voortaan langer blijft werken en dus ook langer voor zijn pensioen kan sparen. Bovendien denkt het kabinet dat door de ingreep de pensioenpremies fors omlaaggaan. De Nederlandsche Bank (DNB) moet erop toezien dat de pensioenfondsen hun premies ook echt verlagen. Maar volgens de Raad van State is nog onduidelijk welke maatstaven DNB daarbij zal hanteren.
RvS: 'onevenwichtigheden'
De Raad wijst er in zijn advies op dat het pensioenstelsel ,,onevenwichtigheden'' vertoont. Pensioenfondsen hanteren een 'doorsnee-premie', die voor iedereen even hoog is. In de praktijk betekent dat dat jongeren naar verhouding te veel betalen en ouderen te weinig. Dat probleem wordt met het pensioenakkoord niet weggewerkt.
Kritiek op hanteren 'doorsnee-premie'
Op het systeem van de doorsnee-premie is al langer kritiek. Onlangs kwam het Centraal Planbureau met suggesties om het te aan te passen. In de Tweede Kamer hebben onder meer D66 en het CDA daar ook op aangedrongen.
Positiever
Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel voor verlaging van de pensioenopbouw is overigens een stuk positiever dan over het oorspronkelijke plan. Daarover was het adviesorgaan ronduit vernietigend. Het kabinet slaagde er vorig jaar niet in het door de Senaat te krijgen, waar het geen meerderheid heeft. Het moest vervolgens met de oppositie om de tafel.
Maandag heeft het kabinet het gewijzigde plan naar de Tweede Kamer gestuurd, een zogeheten novelle. Die moet nu zowel door de Tweede als door de Eerste Kamer worden behandeld. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor