ProRail wil groei 'spoorlopers' terugdringen
04-04-2012
• leestijd 1 minuten
Het treinverkeer heeft in toenemende mate last van mensen die onbevoegd langs het spoor lopen. Het aantal 'spoorlopers', zoals spoorbeheerder ProRail ze noemt, is in 2011 gestegen met 8 procent. In totaal veroorzaken deze illegale wandelaars gemiddeld 3 uur vertraging per dag.
Campagne
Daarom start ProRail deze week met een landelijke campagne waarin wordt gewezen op de gevaren en gevolgen van spoorlopen. Ook wordt de boete die opsporingsambtenaren uitdelen aan spoorlopers verhoogd van 100 naar 120 euro.
In 2011 werden er in totaal 2689 meldingen van spoorlopers gemaakt. Wanneer machinisten een persoon langs het spoor zien lopen, wordt daar direct melding van gemaakt bij de Verkeersleiding. Deze draagt alle treinen op dat traject op om langzamer te gaan rijden om aanrijdingen te voorkomen.
Risico
Ervaring leert dat het aantal 'spoorlopers' in de lente toeneemt. Daarom start ProRail nu een landelijke campagne om mensen te waarschuwen voor de risico's van spoorlopen.
ProRail gaat waarschuwingen plaatsen bij VVV-kantoren, campings en parkeerboerderijen die vlakbij een spoorweg liggen. Bovendien gaan controleurs van de spoorbeheerder intensiever controleren op trajecten die berucht zijn om spoorlopers. Daarnaast geven bijzondere opsporingsambtenaren op scholen voorlichting over de gevaren van het illegaal langs de treinrails wandelen.
Ongelukken
In 2010 waren er vijf aanrijdingen met spoorlopers, waardoor twee doden vielen. In 2011 waren er geen slachtoffers. In 2012 is tot nu toe één persoon omgekomen toen hij langs het spoor liep.
ANP