Pleidoooien voor behoud Cultuurkaart
08-12-2010
• leestijd 1 minuten
Schooldirecties, docenten en culturele instellingen hebben dinsdag in de Tweede Kamer gepleit voor behoud van de Cultuurkaart. Met die kaart kunnen scholieren in het voortgezet onderwijs 15 euro besteden aan onder meer theater, bioscoop en museum.
Via 1300 persoonlijke pleidooien hebben de scholen en cultuurinstellingen de Kamerleden dinsdag geïnformeerd over de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen. Zij zeggen zonder de kaart geen cultuuronderwijs te kunnen geven, omdat kunst en cultuur niet uit een boek te leren zijn.
De docenten zien in het cultuuronderwijs een belangrijk instrument om de creatieve en innovatieve talenten van jongeren aan te spreken. De Cultuurkaart is daarbij het belangrijkste instrument.
De Cultuurkaart is volgens eerdere en dinsdag gepubliceerde cijfers een ,,doorslaand succes''. Voor het seizoen 2009-1020 zijn 939.958 kaarten uitgedeeld. Dat houdt in dat 99,7 procent van de scholen meedoet. Van alle Nederlandse scholieren heeft 88 procent de kaart geactiveerd en eenzelfde percentage heeft het totaal beschikbare bedrag besteed.
Het populairst zijn de Centra voor de Kunsten. Deze zijn over het hele land verspreid en bestaan uit onder meer muziekscholen, creativiteitscentra en (vooral) gecombineerde instellingen, waarbij leerlingen ook zelf aan de slag kunnen. Ruim drie kwart van het bedrag op de Cultuurkaart gaat naar klassikale activiteiten, de overige 22 procent wordt door de scholieren individueel besteed.
Er is geen onderscheid tussen de opleidingen. Het vmbo scoort net zo goed als havo en vwo. Wel is er een klein verschil tussen het platteland en de grote steden. De 'plattelanders' doen iets meer met de kaart.
ANP