Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Pierre Wind kookt kerstdiner voor Voedselbank

  •  
22-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_maaltijd.jpg
Meer en meer mensen maken gebruik van de Voedselbank. Elk jaar krijgen de mensen die hier wekelijks hun pakket halen, een kerstpakker aangeboden. Wat zit er eigenlijk in zo'n pakket? Pierre Wind laat zien hoe je met weinig een lekker kerstdiner kan maken.
Vrijwilligers
We koken met de ingrediënten uit zes verschillende pakketten van Voedselbanken uit verschillende regio's in Nederland. In kookstudio Kooklokaal in Den Haag laat Pierre Wind  zien wat de mogelijkheden zijn. Dit diner serveren we aan vier vrijwilligers van Voedselbank Haaglanden .
Ontstaan van de Voedselbank
Voedselbanken zijn ontstaan in de Verenigde Staten. In 1984 opende Frankrijk de eerste Europese Voedselbank. België volgde in 1986. In 2002 werd de eerste Nederlandse Voedselbank geopend. Inmiddels zijn er Voedselbanken in zeventien verschillende Europese landen. De eerste Voedselbank in ons land werd in 2002 opgericht door Clara en Sjaak Sies. In totaal zijn er op dit moment 136 Voedselbanken in Nederland. Eind 2008 is de landelijke organisatie Stichting Voedselbanken Nederland opgericht. Hierbij zijn acht regionale Voedselbanken in Nederland aangesloten. Deze zijn onderverdeeld in de volgende regio's: - Regio Noord/Oost
- Regio Salland & Twente
- Regio Noord-Holland
- Regio Rotterdam
- Regio Arnhem
- Regio Haaglanden
- Regio Brabant Zeeland
- Regio Limburg
Feiten op een rijtje
Wekelijks eten circa 70.000 mensen (30.000 huishoudens) in Nederland van het voedselpakket dat zij gratis van de Voedselbank krijgen. Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket mag een volwassene niet meer dan €180 'leefgeld' overhouden per maand. Dit is het bedrag dat een volwassene overhoudt na aftrek van alle vaste lasten (huur, gas, water, licht en verzekering). Hierbij wordt wel gekeken of iemand geen onnodig telefoonabonnement of iets dergelijks heeft. Voor iedere tweede volwassene wordt een pakket verstrekt wanneer deze minder dan €60 leefgeld overhoudt. Het voedselpakket is altijd bedoeld als tijdelijke noodhulp. Wekelijks worden in totaal ongeveer 30.000 - 35.000 pakketten verstrekt. De Voedselbank betaalt niet voor voedsel. Het werk wordt op dit moment verricht door zo'n 6.500 onbetaalde vrijwilligers.
Te hard groeiende vraag
In 2006 werd geschat dat 8.000 huishoudens gebruik maken van Voedselbanken, januari 2009 waren dit naar schatting 12.000 huishoudens, op 20 december 2012 waren dit dus ruim 30.000 huishoudens. Van de mensen die een beroep doen op de Voedselbank blijkt 83% financiële schulden te hebben. Het aantal cliënten is de afgelopen jaren dus flink gegroeid. De Voedselbank is zelfs met 5-10% groei per maand de snelst groeiende bank van Nederland. Het voedselaanbod groeit landelijk echter niet in verhouding mee. Dit leidt tot minder gevulde pakketten en bij een aantal Voedselbanken tot wachtlijsten. De Voedselbank moet steeds vaker 'nee' verkopen.
Verspilling
Het voorkomen van verspilling is één van de belangrijkste doelstellingen van de Voedselbank. Hierbij merken de Voedselbanken vaak dat er onnodig eten wordt weggegooid omdat veel mensen denken dat zodra de houdbaarheidsdatum verstreken is, ze een product niet meer kunnen gebruiken. Bij producten waar een TGT-datum (te gebruiken tot) op staat zoals bijvoorbeeld vlees, vis, kip en melkproducten klopt dit ook. Van deze producten kun je ziek worden als ze bedorven zijn. Bij producten met een THT-datum (tenminste houdbaar tot) zoals rijst, pasta, blikjes en potjes is dit echter vaak niet het geval. Deze kunnen veel langer bewaard worden dan de houdbaarheidsdatum voorschrijft. De kwaliteit zal wel langzaam achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel eten. Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet nog verkocht en gebruikt worden. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper. Producten met een verstreken TGT-datum mogen niet meer worden verkocht. Er zijn ook producten waar geen houdbaarheidsdatum voor verplicht is. Voorbeelden hiervan zijn: - Ongeschild/ongesneden vers groente en fruit
- Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
- Vers brood en banket dat op dezelfde dag gegeten wordt
- Azijn
- Keukenzout
- Suiker
- Snoep
- Kauwgom Op 9 maart 2012 besteedde Zembla aandacht aan voedselverspelling. Bekijk hier de uitzending terug.
Ter info: Kassa heeft betaald voor alle voedselpakketten. Al het eten dat Pierre Wind niet heeft gebruikt gaat weer terug naar de Voedselbank.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor