Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Paspoort kwijt? Melden wordt makkelijker

27 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Paspoort
Als je je paspoort kwijt bent, dan wordt het melden van het verlies makkelijker gemaakt. Straks kan de vermissing  online worden aangegeven en het is dan ook mogelijk om de geldigheid van het document stop te zetten. Bij de bankpas is dit al mogelijk.
Staatssecretaris Raymond Knops hoopt met zijn plan StopID op deze manier misbruik tegen te gaan. Minister Knops komt ook met andere voorstellen om afgifte van paspoorten makkelijker te maken. De meeste paspoorten en identiteitskaarten moet je bij de gemeente aanvragen, maar minister Knops wil dit "plaatsonafhankelijk" maken.

Centraal register

Knops wil ook een compleet centraal register met alle gegevens van de uitgegeven documenten. Zo kunnen tijdrovende processen worden verkort. Dit moet allemaal uiterlijk in 2024 zijn ingevoerd en gaat ongeveer 47 miljoen euro kosten. Het kan uiteindelijk ongeveer 5 tot 8 miljoen euro per jaar schelen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!