'Overstekende ree vaak niet alleen'
22-07-2013
• leestijd 1 minuten
Als een automobilist op tijd heeft afgeremd voor een overstekende ree, moet hij daarna niet meteen weer vol gas geven. Als er plotseling één ree uit de bosrand springt, volgen er meestal meer.
Bronsttijd begint
Daarvoor heeft Staatsbosbeheer maandag gewaarschuwd. De bronsttijd van herten en reeën staat op het punt te beginnen. De bokken jagen achter de geiten aan, die op de vlucht slaan. Omdat de geiten op dit moment meestal nog jongen bij zich hebben, gaan de jonge reeën achter hun moeder aan en steken ook de weg over.
Grote schade
Een aanrijding met een ree kan voor duizenden euro's schade aan een voertuig veroorzaken. Boswachters adviseren daarom in de bronstperiode in bosrijke gebieden niet harder dan 60 kilometer per uur te rijden, zodat remmen meestal nog mogelijk is.
Bel de politie
Wie grofwild aanrijdt, is wettelijk verplicht de politie te bellen en op de plek van de botsing te wachten tot er een agent of faunabeheerder verschijnt, meldt de faunabeheereenheid in Gelderland, de provincie waar de meeste wildaanrijdingen plaatshebben. Wanneer het aangereden dier is gevlucht, stuurt de faunabeheerder er een speciaal getrainde hond achteraan om te voorkomen dat het beest dagenlang zou moeten lijden.