Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oppositie: trek plan ov-kaart studenten in

12-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein_bewegend_11.jpg
Het kabinet kan het plan om de gratis ov-studentenkaart vanaf 2015 te vervangen door een kortingkaart het beste terugnemen. Dat vindt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.
Schade
Het wegvallen van gratis ov roept veel weerstand op en bezorgt de studenten schade vindt hij. Ook D66, PVV en CDA denken er zo over.
,,Dit moet het niet worden. De vergoeding van de kosten van en naar de collegezaal en stageadressen moeten we houden zoals het is. Zo’n kortingkaart kost studenten toch weer meer geld, dat ze dan weer kunnen lenen’’, aldus Paul van Meenen (D66).
'Aanslag op toegankelijkheid'
CDA’er Michel Rog wijst eveneens op het belang om het vervoer naar de opleiding en stageplaats gratis te houden. ,,Doe je dat niet, dan is dat schadelijk voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.’’ In het verkiezingsprogramma wilde het CDA bezuinigen op de ov-kaart, maar studenten zouden wel een tegoed van 60 euro per maand krijgen om naar de collegezaal te kunnen.
Ook Harm Beertema (PVV) wil de ov-studentenkaart behouden. ,,Dit is een aanslag op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Verschrikkelijk. Bij onze kiezers zit volgens mij een gezonde leenangst, dus zij zullen niet zo snel hiervoor een lening aangaan.’’
Eerste Kamerfractie
SP, D66 en PVV zien geen andere partijen die dit voorstel uit het regeerakkoord in de Eerste Kamer aan een meerderheid kunnen helpen. Het CDA wijst erop dat het plan in tegenspraak is met wat het CDA wil, maar loopt niet vooruit op wat er in de Eerste Kamerfractie gebeurt die een eigen verantwoordelijkheid heeft.
Studentkoepel ISO laat weten verguld te zijn dat de politici voor hen in de bres springen en hoopt dat de PvdA en de VVD het besef overnemen. ,,Wij zijn zelf al een tijd bezig om te laten zien dat het schrappen van de ov-kaart geen goed plan is. Het komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet ten goede. Immers, als mensen stage moeten lopen of een master doen in een andere stad, worden ze op extra kosten gejaagd.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!