Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Onrust en leegloop plagen DSB Bank

22-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2454578.jpg
De DSB Bank ligt onder vuur. Consumenten klagen dat ze gedupeerd zijn, de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde onlangs boetes op. De bank van ondernemer Dirk Scheringa, die kampt met een leegloop van bestuurders, vreest zelfs voor zijn voortbestaan.
Kort geleden vierde Scheringa nog succes, zowel sportief als zakelijk. Afgelopen voorjaar was er de titel voor zijn voetbalclub AZ, begin dit jaar rekende Scheringa zijn bank tot 'de gezondste in Nederland'.
,,We zijn een normale Hollandse bank, waarvan je het kantoor gewoon aan de A7 kan zien liggen. Dat spreekt de mensen aan'', sprak hij nuchter bij de presentatie van de resultaten over 2008, in februari.
Scheringa noemde het ,,een stukje erkenning'' dat hij in november vorig jaar met de grote bankiers van het land mocht meepraten over de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis. Tijdens dat rondetafelgesprek in de Tweede Kamer stelde hij dat als alle banken hadden gebankierd zoals hij, er geen kredietcrisis was uitgebroken.
Een maand later wierp hij zich op als minister, als premier Balkenende hem daarvoor zou vragen. Om zijn zelfbedachte ministerie van Deregulering te leiden, zou hij zelfs bereid zijn om zijn bedrijf te verkopen.
Inmiddels hangt de vlag er in Wognum anders bij. In mei kondigde het consumentenplatform Hypotheekleed aan namens enkele honderden klanten een schadeclaim te willen indienen. Zij stellen overladen te zijn met schulden. DSB zou hun verzekeringsproducten hebben aangesmeerd voor woekerprijzen.
Twee boetes van de AFM in juli sloegen vervolgens in als een bom. Dit was koren op de molen van de vermeende gedupeerden. Niet zozeer de hoogte van de boetes (120.000 euro), maar vooral de imagoschade van de openbaarmaking ervan werd door DSB gevreesd.
Scheringa was zo bang voor het effect hiervan, dat hij zelfs vreesde voor het voortbestaan van zijn bank, zo bleek uit correspondentie tussen DSB en AFM. Deze documenten lieten verder zien dat DSB heeft geprobeerd de openbaarmaking van de boetes tegen te houden.
De AFM besloot DSB op de vingers te tikken, omdat de bank niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het verstrekken van hypotheekleningen. De toezichthouder heeft gezegd dat er mogelijk nog meer boetes volgen.
Het strenger optreden van de AFM raakt DSB bovendien in het hart. Traditioneel trekt DSB klanten door leningen aan te bieden met een scherpere rente dan andere (grote) banken. Geld werd er verdiend met eenmalige afsluitprovisies en aanvullende verzekeringsproducten voor deze klanten. Omdat regels hierover scherper zijn geworden, moet DSB op zoek naar een nieuw zogenoemd verdienmodel.
Met personele onrust kampt DSB al sinds eind 2007. Sinds die tijd is er sprake van een leegloop van managers en bestuurders. De meest in het oog springende is het vertrek van oud-minister Frank de Grave, die na twee maanden opstapte omdat er ,,onvoldoende match'' was in de persoonlijke verhoudingen. Met onder anderen de nieuwkomer Robin Linschoten, oud-staatssecretaris, hoopt Scheringa de crisis te bezweren.
DSB presenteert donderdag resultaten over het eerste halfjaar van 2009. ,,En die zien er goed uit'', liet DSB-woordvoerder Klaas Wilting woensdag alvast weten.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor