Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ombudsman: begin met compenseren van gedupeerden dwangbevelkosten

13 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
930 x 520 belastingdienst
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) moet uiterlijk per september starten met het compenseren van burgers en bedrijven die benadeeld zijn door de Belastingdienst, omdat dwangbevelkosten ten onrechte niet zijn verlaagd. Dat stelt de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen.
Er werd in augustus 2019 geconstateerd dat in de periode van 2014 tot en met 2018 bij ruim 266.000 burgers en bedrijven dwanbevelkosten ten onrechte niet zijn verlaagd. Dwangbevelkosten zijn gekoppeld aan de hoogte van de belastingaanslag. Bij een vermindering van de aanslag verlaagt de Belastingdienst de kosten echter niet automatisch. Benadeelden zijn hiervan vaak niet op de hoogte.

Geld terug op korte termijn

Volgens de ombudsman is de aard en de omvang van het probleem al geruime tijd bekend en hij verwacht dat gedupeerden op korte termijn hun geld terugkrijgen of dat de bedragen verrekend worden met hun schulden. "Burgers en bedrijven mogen verwachten dat de overheid voortvarend te werk gaat met het herstellen van fouten", aldus ombudsman Reinier van Zutphen.
Het is nog niet duidelijk of het ministerie van Financiën aan het verzoek van de ombudsman kan voldoen. Een woordvoerder van Vijlbrief laat weten dat het ministerie "onderzoekt hoe en wanneer die compensatie kan worden opgestart". ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!