Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Nieuwbouw vermindert kamernood niet

17-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huizen_23.jpg
De duizenden nieuwe studenten die deze zomer op kamerjacht zijn, hoeven niet te rekenen op snel resultaat. Hoewel woningcorporaties momenteel veel nieuwe kamers bijbouwen voor het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (doel: 16.000 kamers in 2016), maakt dat komend studiejaar nog weinig verschil. De nieuwbouw verlicht de kamernood niet, maar voorkomt alleen nog langere wachtlijsten, denken studentenvakbonden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs de vijf steden waar de nood het hoogst is. Alleen in de studentensteden Groningen, Enschede, Eindhoven en Tilburg vind je nog makkelijk een kamer.
1. Amsterdam (tekort van 9000 kamers)
In Zuidoost worden in september de eerste van 700 nieuwe woningen opgeleverd. ,,Maar de stad heeft zo’n grote aantrekkingskracht op studenten, dat je je af kunt vragen of deze nieuwbouw de kamernood echt zal verminderen,” aldus Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. ,,Toch heeft het ook andere voordelen: zo'n socialehuurcomplex zorgt er ook voor dat particuliere verhuurders minder snel hun prijzen opschroeven."
2. Utrecht (tekort van 6700 kamers)
In Utrecht is nog weinig bijgebouwd, maar zijn er andere projecten: kantoren transformeren in studentenkamers en oude, eigenlijk al afgeschreven studentenwoningen mogen wat langer blijven staan. Heijneman: ,,Het tekort is daar groot, maar het gaat de goede kant op."
3. Leiden (tekort van 4150 kamers)
,,In Leiden is het dweilen met de kraan open”, vindt Tim Edwards van de Studentenraad Hogeschool Leiden. ,,Huisvester Duwo bouwt wel nieuwe flats, maar tegelijkertijd worden oude panden weggehaald. De nieuwbouw voorkomt voorlopig alleen ergere tekorten." Studenten die ver weg wonen krijgen voorrang voor een kamer, maar dat maakt het wel lastiger om eenmaal binnen Leiden nog te verhuizen. ,,Dan moet je blij zijn dat je al wat hebt'', aldus Edwards.
4. Delft (tekort van 3600 kamers)
,,De gemeente doet wat ze kan, maar dat maakt nog weinig verschil,” aldus Mariska Heidema van de Vereniging Studie en Studentenbelangen Delft. In 2011 breidde Duwo zijn kamervoorraad uit met maar liefst 766 nieuwe kamers, maar er worden ook weer kamers afgebroken. ,,We hebben een bouwplanning tot 2016, dus het duurt nog even. We hopen dat het tekort elk jaar iets minder wordt.''
5. Den Haag (tekort van 3000 kamers)
Recenta Turfkruier van de Haagse Studenten Vakbond: ,,Wat kamernood betreft denkt de gemeente te veel aan de korte termijn. Tot 2015 worden er 2000 kamers bijgebouwd, maar de studentenpopulatie stijgt de komende jaren met 50 procent. Zo wordt de kamernood op peil gehouden. Misschien wordt het oude belastingkantoor omgebouwd tot studentenkamers, maar de gesprekken daarover verlopen echt heel erg traag.”
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor