Nederlanders massaal aan het oppotten
16-07-2009
• leestijd 2 minuten
Er lijkt geen einde te komen aan de spaarwoede onder de Nederlanders. Volgens de jongste cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) groeide de totale omvang van de spaarmarkt in de maand mei tot een recordbedrag van bijna 284 miljard euro. Dat betekent een stijging van ruwweg 40 miljard euro, ofwel 16 procent, ten opzichte van een jaar eerder.
De economische onzekerheid is volgens economen de belangrijkste reden voor de spaarzucht. ,,Mensen zijn voorzichtiger geworden en ze geven minder geld uit. Ze hebben de aandelenkoersen en de huizenprijzen zien dalen en zien de werkloosheid oplopen'', zegt econoom Marten van Garderen van het ING Economische Bureau.
Opmerkelijk is dat sinds het begin van het jaar een behoorlijke verschuiving heeft plaatsgevonden van spaarrekeningen met een vaste looptijd, de zogenoemde spaardeposito's, naar vrij opneembare spaarrekeningen. Het totaal op de deposito's daalde van 96 miljard euro in januari tot bijna 82 miljard euro in mei. Dat komt omdat de rente op veel van deze producten het afgelopen jaar grofweg is gehalveerd tot rond de 2 procent.
De run op de spaarproducten met een vaste looptijd werd vorig jaar aangewakkerd door de grootbanken die spaarders lokten met uitzonderlijk hoge rentes van vaak meer dan 5 procent. Vooral de korte spaardeposito's met een looptijd tot een jaar vonden gretig aftrek. Banken zoals ABN Amro, Fortis en ING hadden toen dringend geld nodig om hun sterk afgezwakte balansen te versterken.
Inmiddels staan de banken er stukken beter voor en is de strijd om het geld van de particuliere spaarder voorbij. Zakenbank Wijs & Van Oostveen heeft becijferd dat de komende maanden rond de 25 miljard euro vrijkomt door het aflopen van deposito's met een korte looptijd.
De vraag is waar het geld heen vloeit. Een gemiddelde spaarrekening levert tegenwoordig niet veel meer op dan 3 procent. ,,Ik denk dat veel mensen die destijds zijn gevlucht uit de aandelenmarkten zullen terugkeren. Een substantieel deel van de vrijkomende depositogelden zal richting bedrijfsobligaties worden gesluisd'', aldus Rob Gribbroek van Wijs & Van Oostveen. Obligaties van solvabele bedrijven bieden volgens hem nog rentevergoedingen van 4 tot 7 procent.
Bron: ANP