Nederlander spaart voor slechtere tijden
18-01-2011
• leestijd 1 minuten
De meeste Nederlanders sparen om een buffer aan te leggen voor financieel slechtere tijden. Een mogelijk tegenvallend pensioen, de kans op werkloosheid en een stijging van de woonlasten worden het vaakst genoemd. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Friesland Bank, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd.
Twee derde van de duizend respondenten met minimaal 5000 euro spaartegoed geeft aan om deze reden geld opzij te leggen. Toch weet 31 procent niet eens welk rentepercentage hij ontvangt op zijn spaartegoed. Meer dan driekwart vindt wel dat hij meer rente verdient naarmate zijn spaargeld langer bij dezelfde bank is ondergebracht.
,,Wij merken de laatste tijd dat spaarders vaker actief op zoek gaan naar een hogere rente. Zij zien de gemiddelde spaarrente eerder als ondergrens in plaats van de redelijke rente op hun eigen spaargeld. Dat vraagt van een bank meer begrip en flexibiliteit'', aldus commercieel directeur Folkert Fennema van Friesland Bank.
Meer dan de helft van de spaarders geeft aan dat het volume van hun spaartegoed sinds de financiële crisis nauwelijks is veranderd. Bijna een kwart heeft meer dan 10 procent moeten interen op hun gestalde vermogen, vooral door opnames om de dagelijkse onkosten te kunnen dekken. Het overige kwart zag het spaargeld met meer dan 10 procent stijgen.
Na het aanleggen van een buffer voor slechtere tijden, sparen Nederlanders ook wel voor een vakantie. Spaarders die op die manier hun vakantie willen bekostigen, doen dat het meest voor een reis naar Australië of de Verenigde Staten.
ANP