Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederland in 'gedeeltelijke lockdown': dit zijn de maatregelen

14 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winkel dicht gesloten closed 1127
Nederland gaat voor "minstens vier weken" in een gedeeltelijke lockdown. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond "heftige" maatregelen aan. "We gaan pas stoppen als het echt kan." Over twee weken wordt de balans opgemaakt. Met die maatregelen, die vanavond om 22 uur ingaan, probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn.

De belangrijkste maatregelen op een rij

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.  Tot dusver geldt alleen een "dringend advies" om zo'n mondmasker te dragen. Dat blijft voorlopig zo omdat de verplichting juridisch moet worden geregeld.

Winkels die geen levensmiddelen verkopen moeten voorlopig om 20.00 uur de deuren sluiten. Supermarkten mogen langer open blijven.

Koopavonden zijn er even niet bij.

De horeca gaat voorlopig weer dicht. Afhalen blijft wel mogelijk.

De verkoop van alcohol en softdrugs wordt tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijvoorbeeld in supermarkten moeten bier en wijn dus 's avonds na acht uur achter slot en grendel.

Het nuttigen van alcohol in de openbare ruimte wordt verboden. Op de naleving van de regels gaat ook strenger worden gehandhaafd.

Thuis mogen nog maar drie gasten per dag worden ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Je mag met een groep van maximaal vier mensen samen afspreken.

In openbare binnenruimtes mogen maar maximaal dertig mensen bijeen zijn.

Bijna alle evenementen worden verboden. Uitzonderingen zijn er onder meer voor bioscopen, theaters, wedstrijden in het betaalde voetbal, markten in de stad en demonstraties.

Ook sporten wordt opnieuw beperkt. Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, mogen niet meer. Individuele sporten met maximaal vier mensen mogen nog wel. Kinderen tot 18 jaar mogen nog wel trainen.

Het kabinet roept mensen op zo min mogelijk te reizen. Mensen mogen nog wel op vakantie, maar het advies is zoveel mogelijk op je vakantieadres blijven. "Beperk het aantal uitstapjes."

Bronnen: Rijksoverheid.nl / ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

simon55
simon5516 okt 2020 - 7:40

Als mensen geen drank meer kunnen kopen , wat gaat gebeuren , heb je wel een SLOK DOWN.

gypsyjoy
gypsyjoy14 okt 2020 - 20:17

Ik zit in een revalidatie kliniek.Weekend verlof is afgeschaft.IK mag 2 geregistreerde bezoekers hebben 1x per dag maar niet tegelijk of op 1 dag 2 verschillende.Mijn oudste zoon moet 100km rijden om jongste kind zonder vervoer op te halen anders kan ze niet komen.Moet hij buiten wachten? Ik heb 3 kinderen, tegen welk kind moet ik zeggen niet welkom te zijn?Ze willen hier ook verkeersbewegingen beperken.....uhhhh......hoezo...?? Verspreiden auto's corona? Of is dit een verkapte CO2 maatregel? Even verderop gaat het over bestrijden van reisbeweging.Wordt hier het OV mee bedoeld? En de instelling moet meedoen.
Hoezo? 1 bezoeker per dag is niet veel.Met mondkap. In het OV mogen meer, bovendien we hebben hier een eigen kamer. Denk dat ik mijn bezoek maar ergens buiten in een verdomhoekje ga organiseren. Ik maak geen registratie lijstje. Er komen bij mij hooguit 2 bezoekers per keer. Met hun mondsnoerders welke bewezen geen zin hebben (RIVM). En ik ga geen kind aanwijzen als niet welkom.
NOOIT.

gypsyjoy
gypsyjoy14 okt 2020 - 18:58

Ik lig helaas in een revalidatiekliniek. Op last vh OMT mag nog maar 2 vaste bezoekers aanwijzen.Oudste zoon neemt jongste dochter mee die te jong is maar er mag er maar 1 naar binnen,en zoon moet ervoor 100km omrijden.IK heb nog een derde kind die dus niet welkom meer is.Wat moet ik tegen haar zeggen?Ook willen ze de verkeersbeweging verminderen. Hoezo?? Is dit een verkapte CO2 maatregel?
Weekend verloven worden ingetrokken.Ik mag niet meer ff met zoon mee naar huis die overigens alleen woont.Ik vind dit bizar en onmenselijk.

bertine.hendriks@ziggo.nl
bertine.hendriks@ziggo.nl14 okt 2020 - 13:32

Jullie schrijven: "Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Tot dusver geldt alleen een "dringend advies" om zo'n mondmasker te dragen. Dat blijft voorlopig zo omdat de verplichting juridisch moet worden geregeld." Wat is dat nou voor een rare, ingewikkelde formulering. Schrijf gewoon: het dragen van een mondkapje is een dringend advies en het kan onder de huidige wetgeving niet verplicht gesteld worden.