Kassa

Mondkapjes: waar moet je allemaal op letten?

17-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3741 keer bekeken
  •  
mondkapje mondkapjes 1127
Omdat de overheid het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes sterk aanraadt, gaan de gezichtsbeschermers als warme broodjes over de toonbank. Veel webshops bieden mondkapjes aan, maar niet elke site en elk mondkapje is betrouwbaar. Waar moet je op letten? En hoe hoor je het op en af te doen? We leggen het je uit.
Via het internet worden er een hoop verschillende mondkapjes aangeboden. Dus welke moet je kiezen en wanneer gebruik je welk type mondmasker? Het is niet de bedoeling dat je medische mondkapjes draagt in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De overheid wil namelijk voorkomen dat er schaarste van medische mondkapjes ontstaat binnen de zorg. Je moet zelf een mondkapje aanschaffen, want de regering heeft aangegeven zich niet te bemoeien met de distributie. Wil je thuis persoonlijk afscheid nemen van een familielid die gaat overlijden, die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus? Dan moet je je wel beschermen tegen het virus met een medisch mondmasker, meldt het RIVM.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een mondkapje?

Paul Scheepers is toxicoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, test medische mondkapjes test en werkt mee aan normen voor publieksmaskers. Volgens hem moet een mondkapje niet van een materiaal zijn waar je dwars doorheen kunt kijken. Het coronavirus lift namelijk mee op speekseldruppetjes die tot vijf duizendste van een millimeter klein zijn. Wat je met het blote oog waarneemt als kleine gaatjes in de stof, zijn voor het virus als snel grote poorten naar de buitenwereld. Scheepers raadt maskers met een neusklem ten zeerste aan. Daarnaast hebben sommige maskers verstelbare bandjes. Hiervan is de toxicoloog een voorstander, omdat deze ervoor kunnen zorgen dat je minder randlekkage hebt.
Op internet lees je veel over het maken van een extra filter van bijvoorbeeld een koffiefilter of drie lagen keukenpapier. Dit raadt Scheepers niet aan, omdat dit niet goed werkt. Er komt hierdoor namelijk te weinig lucht door een masker heen om goed te kunnen ademen. Wil je een extra filter in je masker? Gebruik dan een meegeleverde filter of een filter die je los kunt kopen, zoals de PM2.5 filters. Deze zijn speciaal gemaakt voor het doorlaten van lucht en het tegenhouden van deeltjes.

Daarnaast staat er bij sommige mondkapjes op de verpakking dat ze een anti-viruslaag hebben. Deze producten raadt Scheepers niet aan, omdat hij geen bewezen behandeling kent die ook veilig is voor de gebruiker. Verder bestaan er mondkapjes met een ventiel aan de buitenkant. Scheepers vraagt zich af of zo'n filter bij herhaald gebruikt en wassen op 60 graden goed blijft werken. Als het filter blijft hangen, adem je uit door het ventiel zonder dat deze lucht gefilterd wordt. En dan werkt het filter dus niet optimaal.

Het is verder niet de bedoeling dat je een sjaal of een zakdoek om knoopt, omdat deze geen goede aansluiting tussen mond en neus biedt. Je zult daarom toch echt een goed mondkapje moeten hebben.

Gebruiksvoorschriften

Het mondkapje op de juiste manier gebruiken is erg belangrijk. Als je het niet zorgvuldig gebruikt, bestaat namelijk de kans dat je evengoed besmet raakt met het coronavirus, bijvoorbeeld door het onjuist afdoen van het mondkapje. Draag het masker maximaal drie uur en raak het in de tussentijd niet meer aan. Zorg er ook voor dat je te allen tijde niet de buitenkant van het masker aanraakt, ook tijdens het op- of afzetten. Is het masker erg nat? Vervang het dan direct.
Een wegwerpmondkapje gooi je na elk gebruik weg bij het restafval. Herbruikbare mondkapjes was je na elk gebruik op 60 graden om eventuele bacteriën en virusdeeltjes te doden. Als je het masker even niet gebruikt, bewaar je deze op een steriele plek, zoals in een afgesloten plastic zak.

Hoe zet je het kapje op of af?

Was je handen voor je het mondkapje opzet minimaal 20 seconden. Pak dan het masker bij de elastieken op en plaats deze om je oren. Zorg ervoor dat het mondmasker goed aansluit, door bijvoorbeeld de neusklem - als deze aanwezig is - goed aan te drukken. Kruis de elastieken banden niet! Hierdoor komt er namelijk extra ruimte bij de wangen, waar je adem vervolgens kan 'weglekken'. Test het mondmasker na plaatsing door erdoor te blazen om te zien of er niet te veel lucht langs je gezicht 'lekt'. Is dat het geval? Dan is het masker dus niet effectief genoeg.
Pak het masker bij het afzetten - net als bij het opzetten - alleen bij de elastieken. Gebruik je een wegwerpmondkapje? Gooi deze dan direct in de afvalbak en raak het niet onnodig aan. Was je handen na het afzetten wederom 20 seconden of ontsmet je handen met desinfectiemiddel.

Hoe kan je een (herbruikbaar) mondkapje het best bewaren?

Als je een herbruikbaar mondkapje hebt gebruikt, wil je deze uiteraard veilig opbergen voordat je 'm in de wasmachine stopt. Volgens toxicoloog Scheepers kun je dit het beste doen met een plastic zakje. Dit zakje doe je om je hand. Vervolgens pak je met het zakje het gebruikte kapje, het liefst bij de touwtjes, en vouw je het zakje om het kapje. Het is belangrijk hierbij niet de buitenkant van het kapje aan te raken. Microbiologen wijzen er namelijk op dat het kapje kan dienen als vangnet voor ziektekiemen, zeker als het gemaakt is van stof die vocht vasthoudt.

Bron: Paul Scheepers, RIVM, Zorg voor Beter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Nar1
Nar113 jan. 2021 - 14:10

Verdwijnen de ziektekiemen op een mondkapje als je het een paar dagen buiten hangt?

Nar1
Nar113 jan. 2021 - 14:08

Hoe lang duurt het voordat eventuele schadelijke virusdeeltjes op eenmondkapje verdwenen zijn als ik het mondkapjes buiten hang?

Familie Timmer
Familie Timmer27 nov. 2020 - 16:05

Belangrijk in het artikel te vermelden: mondkapje met filter blaast de adem ongefilterd naar buiten. Beschermt dus geen andere mensen, alleen de drager. Deze kun je dragen als een ander besmet is.

Andere insteek
Andere insteek31 okt. 2020 - 18:31

Wat een onzin dit artikel! Zorg liever voor een blije samenleving, veel beter voor ons immuunsysteem!

Andere insteek
Andere insteek31 okt. 2020 - 18:29

Mondkapjes, schijnveiligheid!!!! Jammer van de samenleving, waarin kinderen én ouderen nu in angst moeten leven, werk liever aan je gezondheid!

endemion
endemion21 okt. 2020 - 12:45

Die poep moet echt snel ophouden. Die dingen werken niet. De hele infectie virus theorie daar klopt geen zak van (zie bv het werk van Dr. Stefan Lanka en kijk ook eens op burgerfront.nl). Een muilkorf dragen is niet anders dan een teken afgeven dat jij instemt met het faschistische regime.

Joost van der Lijn
Joost van der Lijn20 okt. 2020 - 8:18

ZELFTEST VOOR MONDKAPJES: Testen van mondkapjes is prima, maar de test in de uitzending sloeg nergens op. Eerst over de FUNCTIE van het kapje: Als je uitademt blaas je zo'n 4 tot 5 liter vochtige lucht uit. Ben je besmet met COVID dan zitten daar dus druppeltjes met virus in. Die ademuitstoot vormt een langzaam verdunnende en afremmende straal lucht. Als je besmet bent kun je iemand dus recht in het gezicht blazen en krijgt die ander de volle laag. Het nut van het kapje is dat die straal wordt afgeremd en verdund. Je kunt een ander dus geen geconcentreerde hoogbesmette lucht meer toeblazen. Bovendien zal het kapje de grootste druppels tegenhouden (volgens RIVM zit daarin het grootste deel van het virus). Dan de ZELFTEST: In Israel hanteren ze een heel eenvoudige sneltest die je zelf kunt uitvoeren. Zet een brandende kaars voor je en probeer die met mondkapje uit te blazen. Als het goed is gaat je dat niet lukken. Tenslotte: de door jullie getoonde test geeft alleen aan dat die 4-5 liter vochtige lucht ergens moet blijven en dus een uitweg zoekt. Liever dan niet in mijn gezicht en liefst ook met een flink deel van de (grootste) druppels in het kapje. Jammer dat jullie dit inzicht misten, want nu leek de uitzending meer op huilen met de wolven dan op een serieuze test

1 Reactie
spikkel
spikkel22 okt. 2020 - 22:03

Alleen jammer dat niet medische mondkapjes prima werken voor bacteriën en we te maken hebben met een virus.

Roelofs.weurt
Roelofs.weurt19 okt. 2020 - 11:44

Waar kun je aan zien of het een chirurgische , medische of weggooi mondkapje is er is zo’n warboel in de maskers.

1 Reactie
spikkel
spikkel22 okt. 2020 - 22:01

Keurmerken en namen. FFP1 is voor de verbouwing van je huis, FFP2 en 3 zijn medische mondkapjes. Niet medische mondkapjes hebben nog geen keurmerk of norm. Chirurgische mondkapjes hebben een Europese norm namelijk EN14683. De warboel komt voornamelijk door de tig verschillende soorten niet medische mondkapjes.

ingrid.m
ingrid.m19 okt. 2020 - 10:40

🤣🤣🤣 Komisch dat jullie dit bericht plaatsen 2 dagen na de mondkapjes test waar ze heel slecht uit kwamen. Maskers werken niet in het tegenhouden van virussen. Kijk ook naar landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië waar ze al langer mondkapjes dragen en het ook niet goed gaat. Ga liever aandacht besteden aan ventilatie systemen https://mdvrdrmnblog.wpcomstaging.com/masks/

omatine
omatine18 okt. 2020 - 12:12

Waarom zou mijn mondmasker besmettelijker zijn dan mijn wanten of mijn jas? Ik krijg ook ook geen corona als ik die aanraak. Deze aanwijzingen voor afzetten zijn nuttig als je boven een zwaar zieke patiënt gehangen hebt, bijvoorbeeld op een IC. Maar lijkt me overbodig als je het gewoon in de supermarkt gedragen hebt. Tussen twee winkelbezoeken in is ophouden misschien verstandig, maar nogmaals: dat masker zit niet ineens voller met virus dan je haar, je handen, je jas etc. Dus gewoon even afdoen, lijkt me ook geen probleem. Waarom na wassen steriel opbergen? Wie heeft er steriele plastic zakjes, lol? Gewoon schoon in goed genoeg. Maak het niet moeilijker dan het is....

Miriam Krekel
Miriam Krekel18 okt. 2020 - 8:00

In het programma 'Vragen en feiten over Corona' o.i.d. van de overheid, zei een vrouwelijke longarts dat je de wegwerp mondneuskapjes een paar dagen kan wegleggen en dat ze dan weer te gebruiken zijn, mits heel.

Airpop
Airpop17 okt. 2020 - 18:24

De betere keuze niet medische mondkapjes www.airpophealth.com hogere prestaties dan medische en industriële standaarden.

John1947
John194717 okt. 2020 - 17:55

Hallo Kassa, Zojuist jullie mondmaskeranalyse bekeken. De werking lijkt minimaal maar dan kun je pas weten als je de lektest gedaan had zonder een masker. Nu vergelijken jullie maskers met elkaar, da’s niet goed genoeg om te bepalen of het risico verminderd wordt!

Frank_Sanders
Frank_Sanders18 mei 2020 - 12:24

Waarom moeilijk doen om zelf mondmaskers te maken die mogelijk niet eens bescherming bieden? Je kunt ze op Nederlandse websites als https://www.budgetsupplies.nl gewoon per stuk bestellen. Als je zo'n doosje koopt dan komen er niet eens verzendkosten bij.

maffy1948
maffy194817 mei 2020 - 9:31

Kijk op internet  naar goedgekeurde ook voor chirurgie met papieren, dan ben je nog de helft goedkoper dan bij hier de zakkenvullers. BESTELLING GEPLAATST16 mei 2020TOTAALEUR 55,96maffy1948BESTELNUMMER 404-2379522-3022721Bestelgegevens  Factuur Aankomst 5 jun - 15 junVerzondenPakket traceren22 van 100 Stuks Chirurgisch Wegwerp Gezichtsmaskers met Oorlussen Voor Kinderen Volwassenen Medische Sanitaire Maskers Professionele Anti-stof Oorlus MondmaHet duurt even maar scheelt heelveel geld, Hier voor had ik ze ook besteld bij een ander en verplaatste iedere keer leverings- datum. Dus daar moet je naar kijken en gelijk terug betaling gedaan en gekregen.Het is dus echt opletten.

1 Reactie
John1313
John131317 mei 2020 - 12:14

https://www.amazon.de/gp/product/B0874T7WMX/ref=ppx_od_dt_b_asin_title_s00?ie=UTF8&psc=1 Besteloverzicht Bestelling:302-8015092-4689131 2 van 50 x mondbedekking stof, hygiëne adem mond spuck bescherming wegwerp 3-laags direct geplaatst op 13. Mai 2020 Item subtotaal: EUR 19,16 Porto- en verpakkingskosten: EUR 0,00 Totaal bestelling: EUR 19,16 Geselecteerde betaalmethode: Automatische incasso

Fleur_Jess
Fleur_Jess12 mei 2020 - 17:15

Voor de mensen die nog geen mondkapjes hebben gekocht of niet zelf willen maken van stof is er misschien een ander optie: een wegwerp 3-laags mondkapje maken in 3 minuten zonder te naaien.Het werd zelfs door medische experts en The Hong Kong Consumer Council geadviseerd! Zij hebben namelijk samen een DIY drielaags mondmasker ontwikkeld. Experimentele resultaten tonen aan dat de effectiviteit 90% van de chirurgische maskers bereikt! Hier kun je het bekijken:https://youtu.be/fUmsjSiTuQM [DIY 3-laags wegwerp mondmasker in 3 minuten zonder te naaien!] Keukenpapier + Tissue ...] Natuurlijk heeft het wel zin om een mondkapje te dragen! En draag het gewoon goed!Het probleem was gewoon dat het niet te koop was in de winkels!

rebek
rebek11 mei 2020 - 20:14

Wassen van herbruikbare mondkapjes: Doe het na gebruik in een pan. Kook water in de waterkoker. Giet dat erop. Deksel erop en de hitte doet het werk.  Scheelt heel wat stroom en zo ook geld aan een heel wasprogramma van 60 graden en is nog heter bovendien.

rebek
rebek11 mei 2020 - 20:09

Ik heb al meerdere zelfgemaakte en ben er nu ook aantal van sokken aan het maken. Ik koes ze wat kleiner zodat heel de sok dienst kan doen en je niets weg hoeft te gooien. Elastiek vastknopen om het hoofd en je zult hem minder snel verliezen

Helma53
Helma5311 mei 2020 - 15:30

Wat een gemopper  en hoezo 'oudjes'. Ik spreek toch ook niet over broekies? Ik vind wel dat ouderen er wat bekaaid af komen als het om bewegingsvrijheid gaat. Ik ben aangewezen op het OV om mijn bewegingsvrijheid te verruimen en kinderen, kleinkinderen, vrienden, ouders (die zitten helaas gevangen in een verpleeghuis, dat overigens nog wel steeds coronavrij is) en overige familie te bezoeken. Wat eerst heel aantrekkelijk was van wonen in de binnenstad met OV om de hoek is nu een blokkade geworden, want het is nu zonder de verruimende maatregelen al niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. De straten zijn simpelweg te smal en er wonen echt ook nog veel mensen in die binnenstad. Dat ontdekken we nu pas, nu de toeristen er niet zijn, leren we elkaar beter kennen, wat dan weer positief is. Maar okay to the point over de mondkapjes. Ik ga ze zelf maken en zoek dus naar hoe en wat is dan een goed mondkapje. In het OV ga ik echter niet. Ik maak ze en pas als ik het gevoel heb dat het ook veilig is, ga ik misschien weer met het OV. Al schijnt noodzakelijk sociaal contact door de overheid niet als noodzakelijk vervoer te worden gezien. Daar heb ik mijn eigen norm maar voor gesteld. Dat sociale contact is noodzakelijk voor mijzelf om me een beetje prettig te blijven voelen in het opgesloten zijn.We moeten ons voegen naar de situatie, een situatie met CORONA en vooral ook rekening houden met elkaar, dus broekies, denk ook aan je oma en opa, zodat zij ook naar buiten kunnen. Dus HOUD AFSTAND.... ook nu nog steeds. Dan blijf ik nog wel even uit het OV, zodat jullie daar met mondkapjes en hopelijk zonder gevaar gebruik van kunnen maken. Geef mij dan wel een beetje ruimte op straat, dus 1,5METER dat is alles wat ik nodig heb. Niet alle opa's en oma's en ouderen hebben eigen vervoer en gelukkig ben ik een oma die de benenwagen nog kan gebruiken, zij het dat de afstand wel een beetje beperkt is. 

1 Reactie
harmsen
harmsen15 mei 2020 - 11:43

We moeten rekening houden met iedereen, jong en oud. Ik vraag echter mij af of dit op den duur nog wel haalbaar is in de praktijk.. Rutte bralt dat er een vaccin moet komen. Vanochtend hoorde ik in het nieuws dat er hoogstens over een half jaar, dus eind november, een medicijn zal zijn die dit virus belet om schade aan te richten.

korenbloem2000
korenbloem200011 mei 2020 - 14:55

Heb fijn mijn NS voordeeluren abonnement met `gratis` reisdagen op gezegd. Ben niet werkend, 65 jaar. Het wordt aan geraden alleen voor dringende zaken het OV te gebruiken en dan ook nog met een mondkapje! Doeiiiiii OV

cjgk
cjgk11 mei 2020 - 14:46

Ze houden je alleen maar bezig met te focussen op dit oh zo ``verschrikkelijke c-virus!   het virus is er wel ,maar lang niet zo extreem als door de fake media wordt voorgesteld! meer info: ga naar Youtube De Jensen Show en zie met eigen ogen hoe Zweden met deze kolder omgaat!  Plannedemic is wat ons ernstig heeft verward en bovenal misleid!  Zet daarom het LEUGEN journaal definitief uit!  Reset your mind! lees de Andere Krant   https://deanderekrant.nl/file/DAK:/DeAndereKrant-006.pdf

2 Reacties
elmarojo
elmarojo11 mei 2020 - 15:37

Helemaal gelijk, keken maar meer mensen naar jensen....Leer je nog wat van...

cjgk
cjgk12 mei 2020 - 20:22

Punt is nl dat de gedrogeerde mensheid zich liefst laat hersenspoelen door de fake media die ons dagelijks voorliegt , STERKER nog als ze er ook nog bij zouden zeggen dat dit allemaal gelogen is, dan nog blijven ze vastgeroest zitten in hun ;lockdown! Dit soort mensen moeten we niet meer wakker maken, zijn al compleet verziekt door dit covid-19 bedrog!

marleenvanh
marleenvanh11 mei 2020 - 13:59

Het OV zou er voor iedereen zijn... Ja ja....  In mijn omgeving is er nauwelijks of geen OV. Geen trein, geen tram, geen metro, alleen anderhalve bus van (ongeveer) 09:00 tot 18:00 uur  DUS..... Heerlijk met de eigen auto van deur tot deur zonder gezeur! 

John1313
John131311 mei 2020 - 12:27

Momenteel is de opvatting dat mondkapjes niet jezelf beschermen maar alleen de ander en dat het schijnveiligheid zou zijn, dit zegt het RIVM Hetzelfde RIVM zegt in 2009 al dat mondmaskers wel effectief zijn. Niet zoals ze nu beweren voor een ander maar vooral voor jezelf. Zie https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/jaargang%2020_2.pdf, blz 62 e.v. Natuurlijk is 1,5 meter nog beter maar b.v. in het OV kan dat niet en dan zijn mondkapjes prima. In China bijvoorbeeld snappen ze dat en rijdt het OV 100% gevuld met verplichte mondkapjes. Dat moet daar overigens ook op straat en in de winkels.

3 Reacties
endemion
endemion14 mei 2020 - 18:59

Jammer dat er nog steeds mensen zijn die de msm napapegaaien. Rivm is uiterst onbetrouwbaar er zijn al tal van belangenverstrengelingen aan bod gekomen en toch ga je ze lopen vertrouwen!? Vooral op dit gebied terwijl ze bakken geld hebben gekregen van die gestoorde Bill en Melinda. "The idea that we can keep from sharing viruses by wearing masks and staying a few feet away from each other is about as realistic as putting a mask on a fish and pretending it is going to protect it from getting wet." - Arthur Firstenberg

John1313
John131314 mei 2020 - 19:12

Helemaal mee eens, het RIVM spreekt nu heel andere taal dan dat hun hun onderzoek in 2009. We hebben de beschermingsmiddelen niet dus zeg maar dat ze niet werken, volksverlakkerij! En onze leiders, die zelf geen kennis in huis hebben lopen er achter aan. Tegelijkertijd zijn er landen waar het virus veel eerder was zoals, bijvoorbeeld China waar het nb begon weer helemaal aan het opstarten. Mensen gaan weer uit naar clubs, OV gevuld met maximale bezetting etc. Maar wel met mondkapje. Natuurlijk werken die dingen, niet 100% maar zeker 95 dat heeft het RIVM destijds ook gemeten. En natuurlijk wordt er veel getest en gemeten, overal waar je komt temperatuur meten i.p.v. hier waar je soms wordt gevraagd of je koorts hebt. Als er iets mis gaat zoals deze week in Z-Korea komt dat onmiddellijk aan het licht en worden er maatregelen genomen. 2 juni start de NS weer op, met verplicht mondkapje maar max. 40% van de stoelen bezet. Vreemd!!! Door die kapjes icm afstand indien mogelijk kun je weer volop rijden, waarom doen ze dat niet en elders in de wereld wel? Nederland weet het beter?? Laat me niet lachen

John1313
John131314 mei 2020 - 19:30

Overigens is die Arthur Firstenberg ook niet zo'n kosher figuur. Hij is naast auteur activist op het gebied van elektromagnetische straling en gezondheid en is tegen alles wat straling geeft. Van magnetron, cell phone tot 5G. Hij heeft een medische studie niet gehaald wegens ziekte en pretendeert nu dat dat door straling kwam. Geen fijne bron om uit te citeren.

kaartendraak
kaartendraak11 mei 2020 - 11:35

Als onze overheid vindt dat het verplicht moet zijn in het OV dan zorgen ze maar dat wij ze gratis in de brievenbus krijgen, desnoods via de apotheken die precies weten wie waar woont en met hoeveel mensen, want waarom moeten WIJ op extra kosten gejaagd worden als ZIJ het willen verplichten, terwijl het OV al stervensduur is? Ik ben voor slechts 2x per week een rit heen en wer, dus 4x, in de metro al bijna 2 euro per rit kwijt, dat is op jaarbasis rond de 400 euro! En volgens jaar januari wordt het nog duurder. De auto pakken is veel goedkoper en als mijn elastisch katoenen bandana die wel strak om mijn gezicht past niet mag dan bekijken ze het maar en komt er nog een auto extra bij op de weg, leuk voor het millieu. Een sjaal mag niet, maar je mag het wel van katoen maken, dus iets wat wel strak om je gezicht zit, heb het geprobeerd en sluit prima af, en van katoen is mag dus.Ik vind ook dat dit mensonterend is, omdat het voor heel veel mensen zeer deprimerend is om met zo'n ding als een boef rond te moeten lopen(in het OV zitten) en dat zorgt voor veel meer stress, dus ziekmakend. Gezonde jonge mensen behoren de keus te hebben., zit je in een risicogroep dan beter het OV mijden nog een tijdje of wel bescherming om doen.

3 Reacties
John1313
John131311 mei 2020 - 12:31

Elektrische auto’s zijn ’speledingetjes voor de rijken’, zonder nuttig klimaateffect. Benieuwd waarom? Lees dit erg nuttige artikel: https://www.telegraaf.nl/e/1108174406/ 

betty kaminskas
betty kaminskas11 mei 2020 - 13:01

En ze zijn nog prijzig ook. Schande dat hier misbruik van gemaakt mag worden. Hoezo OV mijden, iedereen heeft recht op vervoer, jong en oud

neeg
neeg18 okt. 2020 - 11:07

Jammer zulke reacties. Vraag me af hoe mensen zich voelen terwijl ze het schrijven. Of denken ze dat het iets helpt deze reacties ?

harmsen
harmsen11 mei 2020 - 11:13

Ik ga zo'n ding niet voor mijn bakkes dragen! In de taxi van Plus Ov ook niet! Die oudere mensen doen dat toch niet.Bekijk het maar!

9 Reacties
Duc7
Duc711 mei 2020 - 11:36

Nou nou, dan ga je toch niet met het OV, het is voor iedereen verplicht dus ook voor de oudjes als je met het OV gaat, dus beetje overdreven deze reactie.

donna53
donna5311 mei 2020 - 11:51

Het is ook pas vanaf 1 juni dus logisch dat oudere mensen dat nu (nog) niet dragen. Altijd dat gevit op ouderen. Je mag hopen dat je zelf ook oud wordt. En geen mondkapje, niet met het OV.

harmsen
harmsen11 mei 2020 - 12:31

Ik ben hier gewoon keihard in. Bovendien zit ik in een rolstoel, dus ik kan er toch niet in!!! Het help toch niet!! Het is schijnveiligheid!!! Ik vit niet op ouderen!! Ik zeg gewoon keihard de waarheid!! En als jou dat niet aanstaat, jammer dan!!

harmsen
harmsen11 mei 2020 - 12:39

Ik ga wel een burka of ik zet een helm met bivakmuts op mijn kop!!  Ziet niemand die lelijke rotkop van mij ook niet!! Als het dan zo moet, kun je het ook zo krijgen!!!

kraanjan
kraanjan11 mei 2020 - 13:06

Ik heb medelijden met je !

korenbloem2000
korenbloem200011 mei 2020 - 14:58

Betutteld: oudjes. Het geeft al aan dat jij weinig respect hebt voor de oudere medemens.

endemion
endemion14 mei 2020 - 19:03

Wat heeft zijn wel of niet respect hebben voor oudjes er überhaupt mee te maken!? Maja aanvallen op de persoon ipv de inhoud dat zegt eigenlijk wel meer dan genoeg over met wat voor persoon we te maken hebben. "The idea that we can keep from sharing viruses by wearing masks and staying a few feet away from each other is about as realistic as putting a mask on a fish and pretending it is going to protect it from getting wet." - Arthur Firstenberg

harmsen
harmsen15 mei 2020 - 11:38

Hoezo? Ik zit helemaal niet op jouw medelijden te wachten wat dit aangaat! Je mag geen gezichtsbedekking in de openbare ruimte dragen en dus ook niet in het OV. Maar je moet wél een mondkapje dragen!  Daarmee zie je alleen iemands ogen. Je verstaat elkaar niet goed meer. Dan draag je daar een zonnebril en voila,, het plaatje is compleet. Dan kun je net zo goed een burka gaan dragen of een helm opzetten.

DianaHoek
DianaHoek17 okt. 2020 - 18:42

Mede door jou verspreid het virus zich zo snel : dank je !

_123_
_123_10 mei 2020 - 12:26

die van tiktok werkt niet , beniewd hoe ze het achter haar oren krijt .

Mbon
Mbon9 mei 2020 - 19:34

Kijk voor meer tips over veiligheid op www.maakjemondkapje.nl bij gebruiksaanwijzing 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!