Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minister De Jonge vindt oproep #Ikdoenietmeermee onverantwoord

22 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hugo de jonge 1127
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de door een groep bekende Nederlanders gesteunde online oproep #Ikdoenietmeermee onverantwoord. Hij wil met een aantal BN'ers het gesprek aan gaan. 
De BN'ers zijn via Instagram begonnen met #ikdoenietmeerme, een actie tegen het coronabeleid van de regering. Onder meer Famke Louise, Tim Douwsma, Thomas Berge, Gers Pardoel en rapper Bizzey deelden gisteravond om 18.00 uur een video op hun eigen Instagram-accounts, waarin ze zeiden: "Alleen samen krijgen we de overheid weer onder controle, ik doe niet meer mee, free the people." Zij vinden dat de overheid te weinig duidelijkheid geeft en "kritische artsen de mond snoert".

Minister: wél meedoen

"Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord", vindt Hugo de Jonge. Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen - allemaal", aldus de minister.
"De maatregelen die we treffen zijn echt nodig", zegt Ferd Grapperhaus die als minister van Justitie en Veiligheid belast is met de handhaving van de coronaregels. "Je moet niet alleen maar roepen: ik doe niet mee. Dat helpt niemand verder." Grapperhaus vindt de oproep "uiterst onverantwoord". Maar er is volgens hem geen sprake van opruiing. "Ik geloof niet dat het zover is gegaan."

App-groep met oprichter Viruswaarheid

Lange Frans, dj Paul Elstak, Tim Douwsma, Dorien Rose en Tisjeboyjay zijn allen lid van een Whatsappgroep opgericht door Willem Engel. Volgens de voorman van Viruswaarheid werd in de groep ook het idee voor #Ikdoenietmeermee bedacht, zegt hij tegen het ANP.
In de appgroep zitten nog meer bekende Nederlanders, met wie hij het plan samen heeft bedacht. "Ik zou mezelf niet de bedenker van het plan noemen, dat is te veel eer. Maar ik ben wel medebedenker", aldus Engel.
Tim Douwsma vertelt aan het ANP dat hij vooral meedoet "uit een goed hart". De zanger zeg het belangrijk te vinden dat kritische artsen en wetenschappers een platform krijgen. "Ik krijg er niet voor betaald, niemand heeft me dit opgedragen. Ik doe dit als bezorgde vader."  ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar