Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Farmaceut verhoogt medicijnprijs met tienduizenden euro’s

1 nov 2019
  •  
leestijd 3 minuten

In onze uitzending van 2 november behandelden we het geneesmiddel Mexiletine. De prijs van dit middel werd door de fabrikant met tienduizenden euro’s verhoogd. Tijdens de uitzending was het geneesmiddel van de fabrikant Teva te zien. Dit heeft wellicht de indruk kunnen wekken dat Teva hiervoor verantwoordelijk is. Dat is niet het geval. Fabrikant Lupin heeft deze prijswijziging doorgevoerd. Teva verkoopt dit middel niet op de Nederlandse markt.

Maatschappelijke organisaties en artsen spreken schande van het voornemen van het farmaceutische bedrijf Lupin om een bestaand medicijn voor een zeldzame spierziekte onder een nieuwe naam en tegen een veel hogere prijs op de Nederlandse markt te brengen. Dat meldt Kassa in de uitzending van 2 november.

Een al 40 jaar bestaand geneesmiddel tegen hartritmestoornissen, Mexiletine, blijkt goed te werken bij de zeldzame spierziekte niet-dystrofe myotonie en wordt sinds 2014 in Nederland ook vergoed voor deze toepassing. In 2018 is het medicijn voor deze toepassing door fabrikant Lupin in de EU geregistreerd als zogeheten weesgeneesmiddel onder de nieuwe naam NaMuscla. Daardoor kan Lupin nu een nieuwe prijs stellen voor het medicijn en de vrees bestaat dat dit ook in Nederland een veelvoud zal zijn van de oude prijs.

Marktexclusiviteit

Om de farmaceutische industrie te stimuleren om medicijnen te ontwikkelen, hebben medicijnen voor zeldzame ziekten een speciale weesmiddelenstatus gekregen. Daarmee krijgen fabrikanten marktexclusiviteit en mogen ze als enige een specifiek medicijn op de markt brengen voor een periode van minimaal 10 jaar. Voor dit geneesmiddel kunnen ze vervolgens elke prijs vragen die ze maar willen. En die prijzen zijn geheim.

"Verwerpelijk"

Ella Weggen van Wemos en Farma Ter Verantwoording, organisaties die zich inzetten voor eerlijke medicijnprijzen, zegt daarover in Kassa: “Het oude medicijn voor hartritmestoornissen kostte ongeveer 4.000 euro per patiënt per jaar. Doordat de farmaceut het geneesmiddel nu voor deze zeldzame ziekte heeft aangeduid, heeft hij tien jaar marktexclusiviteit gekregen, en daarmee de vrijheid om de prijs te bepalen. In het Verenigd Koninkrijk is het al op de markt gebracht voor 80.000 euro per patiënt per jaar. Dit is niet te verantwoorden en zelfs verwerpelijk te noemen. Het geneesmiddel is niet gewijzigd en de farmaceut heeft er zelf nauwelijks onderzoek naar gedaan.”

Ook in Nederland is er een prijsindicatie aangegeven en zal de prijs van het medicijn naar verwachting 20x worden verhoogd.

Bas Stunnenberg, neuroloog bij het Radboudumc: "Het is onaanvaardbaar dat het nu door de exorbitante prijsstelling niet meer vergoed dreigt te gaan worden, terwijl het om exact hetzelfde medicijn gaat als voor de stijging. Nu worden we in een houdgreep genomen door de farmaceut en dat vind ik onacceptabel."

Transparantie

Ook Minister Bruins van Volksgezondheid vindt dat deze werkwijze niet kan. “Ik vind dat wij daar iets aan moeten doen. Er is geen fabrikant in Nederland die bij mij aan tafel zit die ik daar niet op aanspreek. Ik wil dat de farma-industrie openheid geeft en transparant is over de prijsvorming en de prijzen die ze vragen voor medicijnen. Op dat wij voor de patiënten van vandaag en morgen altijd medicijnen beschikbaar houden en voor een redelijke prijs”.

Reacties

Fabrikant Lupin stelt dat nog niet bekend is wat het medicijn in Nederland moet gaan kosten en onthoudt zich verder van commentaar. Hun volledige reactie vind je hieronder.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zegt als brancheorganisatie niet te gaan over prijzen van individuele geneesmiddelen. De vereniging vindt dat fabrikant Lupin zijn verantwoordelijkheid moeten nemen voor blijvende toegankelijkheid en betaalbaarheid. De volledige reactie van de vereniging vind je hieronder.

Woordvoerder Koen Venekamp van Zorgverzekeraars Nederland reageert positief op de reactie van de branchevereniging van farmaceutische bedrijven. "Anders dan schaamteloos kan ik het niet kwalificeren. En dat de fabrikant er gewoon eigenlijk niets over wil zeggen. Een soort black box, die veel onzekerheid creëert voor patiënten. Goed dat de branchevereniging van farmaceutische bedrijven, waar Lupin overigens geen lid van is, zich direct heeft uitgesproken en de fabrikant heeft opgeroepen het gesprek aan te gaan en verantwoordelijkheid te nemen voor toegankelijkheid en betaalbaarheid."

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!