'Minder doden door hartrevalidatie'
06-10-2011
• leestijd 2 minuten
Door meer aandacht te besteden aan hartrevalidatie, kan onnodige sterfte vermeden worden. Ook zorgt hartrevalidatie voor minder terugval na een acuut hartinfarct, minder ziekte en een hogere kwaliteit van leven. Dat is een van de conclusies van het congres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) vrijdag.
Herstel
Hartrevalidatie houdt in dat hartpatiënten na hun herstel nauwlettend in de gaten worden gehouden en begeleid door verschillende medische professionals, "die kijken bijvoorbeeld naar roken, alcoholgebruik, voeding, beweging en medicatiegebruik", aldus een woordvoerster van de NVVC.
Medische professionals
De betrokken medische professionals kunnen bijvoorbeeld fysiotherapeuten zijn, of huisartsen, bedrijfsartsen, cardiologen, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen of psychiaters. "De kosten hiervan vallen mee, vooral omdat het vaak gaat om mensen die door de juiste begeleiding weer aan het werk kunnen", aldus de woordvoerster.
Te weinig mensen
Nu volgen nog veel te weinig mensen een programma voor hartrevalidatie na een acute hartaandoening, vindt de NVVC: maar 26 procent. De vereniging wil dat dat aantal omhoog gaat. "Minimaal naar 50 procent, maar eigenlijk moeten we ernaar streven dat dat 70 procent wordt", aldus Roderik Kraaijenhagen, cardioloog en voorzitter van de NVVC-commissie die zich met hartrevalidatie bezighoudt.
In aanmerking komen
Overigens komt niet iedereen in aanmerking voor hartrevalidatie. "Bijvoorbeeld terminale kankerpatiënten die nog maar een paar maanden te leven hebben, hebben er geen baat bij. Of mensen met een heel complexe aandoening", aldus Kraaijenhagen. Hij pleit wel voor meer geld en ruimte voor hartrevalidatie. "Als we omhoog willen van 26 naar 70 procent, is daar natuurlijk meer geld voor nodig."
ANP