Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mensen vragen vaker om hulp bij schulden

19 dec 2012
  •  
leestijd 2 minuten
600x275_geld3_01.jpg
Steeds meer mensen stappen naar de rechter om van hun schulden af te komen. Het aantal verzoeken voor schuldsaneringen is in een paar jaar tijd geëxplodeerd. Reden is de recessie, aldus de Raad voor Rechtsbijstand.
In 2008 kregen de rechtbanken in Nederland 11.384 verzoeken voor schuldsanering binnen. In 2011 vroegen 21.114 mensen om hulp. Dat is een stijging van meer dan 85 procent.
Daling verwacht
Voor 2012 verwacht de raad tot zijn eigen verbazing een lichte daling. Han von den Hoff, manager schuldsanering bij de Raad voor Rechtsbijstand, denkt iets onder de 20.000 aanvragen uit te komen. ,,Daar begrijp ik niets van, alle seinen in de economie staan op rood.'' Zo kloppen steeds meer mensen aan bij hun gemeente voor hulp. Dat is vaak een eerste stap naar de schuldsanering. Het aantal saneringen zou daarom mee moeten stijgen, want ,,we hebben geen aanwijzingen dat gemeentes er tegenwoordig beter in slagen om mensen uit de problemen te helpen''.
Limburg minst slecht
De nood is het hoogst in Rotterdam en omgeving. Sinds 2008 is het aantal aanvragen daar met maar liefst 249 procent gestegen. Ook Leeuwarden, Dordrecht, Den Haag, Zutphen en Haarlem zagen het aantal verzoeken meer dan verdubbelen. Limburg doet het naar verhouding het minst slecht. In Maastricht is het aantal aanvragen 'slechts' 25 procent gestegen, in Roermond 33 procent.
Baan verloren
De schuldsanering is bedoeld voor mensen die buiten hun schuld in financiële problemen zijn gekomen. Sommigen zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door een massaontslag. Anderen hebben een nieuw huis gekocht, maar raken hun oude woning aan de straatstenen niet kwijt en bezwijken onder de dubbele lasten.
Minimum leven
Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder 3 tot 5 jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten van het absolute minimum leven, elke cent extra gaat naar de schuldeisers. Daar staat tegenover dat schuldeisers tijdens een sanering geen beslag kunnen leggen op bezittingen. Rust in de tent moet de mensen de kans geven om orde op zaken te stellen. Als de schuldenaren zich tijdens de sanering aan hun verplichtingen houden, vervallen de schulden die nog openstaan. De mensen zijn dan verlost van het juk.
ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!