Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer schimmelgif in ambachtelijk biertje'

26-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ambachtelijk bier
Ambachtelijk gebrouwen biertjes bevatten gemiddeld meer giftige schimmelstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid, concluderen onderzoekers van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt (Wageningen Universiteit) in een donderdag verschenen studie.

Onderzoek

Zij onderzochten duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 voornamelijk Europese landen. Vervolgens werden de hoeveelheden giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden gemeten.

deoxynivalenol

Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, ofwel DON. ,,Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree'', zegt onderzoeker Jeroen Peter.
Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid. ANP

Meer over:

bier, schimmelgif
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!