'Meer schimmelgif in ambachtelijk biertje'
26-10-2017
• leestijd 1 minuten
Ambachtelijk gebrouwen biertjes bevatten gemiddeld meer giftige schimmelstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid, concluderen onderzoekers van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt (Wageningen Universiteit) in een donderdag verschenen studie.
Onderzoek
Zij onderzochten duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 voornamelijk Europese landen. Vervolgens werden de hoeveelheden giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden gemeten.
deoxynivalenol
Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, ofwel DON. ,,Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree'', zegt onderzoeker Jeroen Peter.
Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid. ANP