Kassa

Loont het om aan te sluiten bij massaclaim tegen AFAB?

11-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
195x90_geld2_09.jpg
K&B Finance start een massaclaim tegen kredietverstrekker AFAB. AFAB heeft tussen 2004 en 2009 honderden mensen gedupeerd met woekerleningen. Onlangs kregen veel slachtoffers van die leningen een brief per post, waarbij ze K&B kunnen machtigen om een gerechtelijke procedure tegen AFAB te starten.
Geen gehoor
Volgens ex-medewerker van AFAB en nu directeur van K&B Finance, Rolf Alexander van den Braak, heeft AFAB in 2009 in de uitzending van Kassa beterschap beloofd. Alle klachten betreffende woekerleningen zouden serieus behandeld worden. Ook gaf directeur Gijs Rozendaal aan, zover als nodig, terug in de tijd te gaan met het herbeoordelen van dossiers. Volgens Van den Braak is er hier weinig van terechtgekomen. Kassa belde naar AFAB voor wederhoor over de beschuldigingen van K&B Finance richting AFAB. Niemand wilde de redactie te woord staan en de receptioniste gaf te kennen dat AFAB alleen schriftelijk antwoord geeft.
Bedenk goed of massaclaim rendabel is
Volgens consumentenrechtgeleerde Charlotte Pavillon van de Universiteit van Leiden, moeten gedupeerden goed nadenken of ze zo'n volmacht willen verlenen. Pavillon zegt dat de uitkering bij winst weleens flink tegen kan vallen. Het kan jaren duren voordat je je geld krijgt van AFAB als er een rechtszaak komt. Ook waarschuwt ze voor de illusie van het vrije instapmodel. Dat het gratis is maakt het laagdrempelig waardoor veel mensen gemakkelijk zullen meedoen. De andere kant van de medaille is dat je veel geld afdraagt als je gewonnen hebt. In de voorwaarden staat dat de winst door de helft wordt gedeeld, maar dit is pas na aftrek van de juridische kosten. Dus mocht je bijvoorbeeld €1000 krijgen, dan betaal je eerst €200 aan juridische kosten en van de €800 die overblijft, gaat de helft naar K&B Finance. In principe betaal je meer dan alleen die 50%. Een ander ding dat opvalt in de voorwaarden is dat de volmacht onherroepelijk is en daarvoor zou je dan eerst naar de rechter moeten.
'Ik wil hiermee winst maken'
Volgens Pavillon komen de praktijken van K&B Finance voort uit de Nederlandse handelsgeest. Het mag omdat ze precies binnen de kaders van de wet zijn. Pavillon vindt het wrang dat Van den Braak zelf jarenlang provisies heeft ontvangen voor het verkopen van woekerleningen aan consumenten bij AFAB en nu wil hij van die zelfde mensen nogmaals verdienen middels een massaclaim. Van den Braak zelf is open over de gang van zaken bij K&B Finance. Aan de telefoon vertelt hij dat hij de claim ziet als een commerciële onderneming en hiermee winst hoopt te maken. Ook is hij er zich van bewust dat de rechtszaak jarenlang kan duren en dat er een geringe kans is dat de zaak niet gewonnen wordt. Pavillon, die bezig is met een onderzoek naar massaclaims, ziet in de afgelopen jaren een groei in bedrijven die massaclaims opstarten. Volgens haar zal dat in de komende jaren alleen maar toenemen, omdat snelle jongens rap geld denken te kunnen verdienen en de regelgeving achterloopt. Volgens Pavillon is er een wet in de maak, maar dat kan nog jaren duren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!