'Leenreclame pas op tv na 21.00 uur'
02-04-2009
• leestijd 2 minuten
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil leenreclames op televisie flink inperken en liever helemaal van de buis verbannen. Regeringspartijen CDA en PvdA kregen donderdag steun in de Kamer voor hun initiatiefwet om kredietspotjes, net als alcoholreclame, tussen zes uur 's ochtends en negen uur 's avonds op tv te verbieden.
Wel wil oppositiepartij SP eerst uitzoeken of niet een algeheel verbod mogelijk is voor kredietreclames op televisie. Een Kamermeerderheid pleitte daar al eerder voor. Maar minister Wouter Bos (Financiën) legde de Tweede Kamer al in 2007 uit dat dit onmogelijk is wegens Europese regels over vrijheid van meningsuiting. GroenLinks zou graag een verbod tot middernacht zien.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zei dinsdag tijdens een debat met de Kamer over schuldhulpverlening dat zij zich ,,wel wat kan voorstellen'' bij het initiatief van CDA en PvdA. Zij wil met Bos uitzoeken of een tijdsverbod voor leenspotjes op tv wel haalbaar is.
CDA en PvdA willen ook het verbod op misleidende reclames uitbreiden met een verbod op verleidende reclames die producten tonen, zoals een nieuwe keuken of auto, die met een lening betaald kunnen worden. Volgens de twee partijen is hier eigenlijk sprake van misleiding.
Klijnsma stelde dat met de economische crisis ,,het dubbel wezenlijk is'' om te voorkomen dat meer mensen problematische schulden krijgen. Zij wil met gemeenten ,,de ploeg aan de hand slaan'' om de schuldhulpverlening op orde te krijgen. Er is veel kritiek op grote verschillen tussen gemeenten in de manier waarop zij hun inwoners met schulden helpen. Mensen staan soms wel dertien weken op een wachtlijst, terwijl schulden zich opstapelen.
CDA-Kamerlid Elly Blanksma wees erop dat het kabinet miljoenen euro's extra geeft aan gemeenten voor schuldhulpverlening; vorige week in het crisispakket nog eens 130 miljoen tot en met 2011. Kamerbreed leeft ongenoegen omdat onduidelijk zou zijn of het geld wel goed besteed is. Klijnsma zegde toe in juni met een actieplan te komen. Ook moet dit najaar in wetgeving worden vastgelegd hoe snel en op welke wijze schuldenaren geholpen moeten worden.
Bron: ANP