Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Laten testen kan volgens deskundigen beter en sneller

22 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Keelpijn zeer
Het moet gemakkelijker worden om je te laten testen. Daarvoor pleiten deskundigen en leden van het Outbreak Management Team (OMT) in Trouw. Ongeveer één op de acht mensen met klachten zegt zich te laten testen op het coronavirus. Dat zijn er volgens hen te weinig.
Tests worden nu veelal afgenomen in teststraten, waarvoor mensen een eindje moeten rijden of zelfs het ov moeten nemen. "Dat moet sneller en beter", zegt Marc Bonten, arts-microbioloog en hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten aan het UMC Utrecht. "Ik vind, door de bank genomen, dat de GGD's het uitstekend doen. Ik had nooit verwacht dat ze deze testinfrastructuur in korte tijd konden opbouwen. Maar we zien nu dat het nog beter moet."

Toegankelijkheid

Hij krijgt bijval van hoogleraar infectiepreventie en arts-microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc: "Nu hebben mensen een excuus om een test te laten zitten, en dat kan ik begrijpen. Mensen gaan niet snotterend een stuk in de bus zitten, of een heel eind fietsen voor een test. Hoe lager de drempel, hoe beter de naleving van de oproep aan mensen met klachten om zich te laten testen."
Ook Aura Timen van het OMT erkent het probleem. "Een deel van de mensen met klachten zegt inderdaad: de toegankelijkheid van de teststraat zou moeten worden verbeterd. Het moet zo dicht bij de burgers als maar kan." ANP

Meer over:

corona, testen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

rinuszwam
rinuszwam23 jul 2020 - 11:00

Eigenlijk moet iedereen verplicht getest worden , jong én oud !

Ov_reiziger_Utrecht
Ov_reiziger_Utrecht22 jul 2020 - 14:32

Ik heb zo'n test laten doen en ja, heeft geeft wat ongemak, maar wát een aanstellers zeg!

tenormin
tenormin22 jul 2020 - 14:18

Mijn zwager moest naar het ziekenhuis voor een andere aandoening maar werd toch getest op Covid 19. De goede is niet snel van zijn stuk te brengen maar deze test was hij, onderkoeld gezegd, niet blij mee. Hij noemde "ze gaan dwars door de keel en neus". Dus kokhalzen. Ikzelf zou niet weten hoe ergens te komen om zo'n test te laten doen. Maar heb ook (nog) geen klachten.

Mary69
Mary6922 jul 2020 - 13:56

Ik heb het op tv gezien, hoe mensen zitten te kokhalzen en pijnlijke gezichten trekken, dus dan denk ik ook: laat maar zitten. Als dat niet pijnloos kan, dan maar niet. Ik heb geen klachten.

simon55
simon5522 jul 2020 - 13:05

Als je zoals mezelf , eerst 6 , 5 km moet rijden m en dan weer terug , denk je laat maar zitten. Maar ik mankeer niets m behalve rug en nekhernia  verder alles goed