Kassa

Last van heg of boom op de erfgrens met de buren? Dit zijn je rechten

11-11-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
24487 keer bekeken
  •  
snoeien kappen 1127 tuinieren2

Een heg, een boom of een overhangende tak kan de aanleiding zijn voor een (hoogoplopend) conflict met de buren. Wanneer je in zo’n situatie terechtkomt, is het goed om te weten dat er regels zijn die houvast bieden. Maar hoe zien die eruit? We zetten ze voor je op een rij!

Burenruzies lopen soms hoog op. Tv-programma’s zoals de Rijdende Rechter doen er al jaren hun voordeel mee. Niet heel vreemd, want maar liefst een op de vier Nederlanders heeft weleens bonje met de buren. Niet zelden speelt de onenigheid zich af in de tuin. 

Doorgeschoten wortels 

Heb je in jouw tuin hinder van wortels van begroeiing van de buren? Dan mag je die zelf verwijderen. Hier is geen toestemming voor nodig. De struik of boom moet er echter geen schade van ondervinden. Let dus wel een beetje op. Sterft de boom of struik af omdat je iets te rigoureus de wortels hebt weggehaald? Dan kun jij daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.

Overhangende takken

Wat als je buur een boom, heg of struik in de tuin heeft staan waarvan de takken hinderlijk overhangen in jouw tuin?

Voordat je zelf het snoeimes of de zaag ter hand neemt, moet je eerst de buur netjes vragen of die zelf de tak of takken wil verwijderen. Moet de buurman -of vrouw daarvoor toegang krijgen tot je tuin, dan moet je die verschaffen. Als de buur het prima vindt dat je zelf de klus klaart, dan kun je ook aan de slag.

Geen reactie? Stuur een schriftelijk verzoek

Volgt er op jouw vraag geen reactie? Stuur dan een aangetekende brief, waarin je formeel vraagt om de takken te verwijderen of meld dat je dit zelf graag wilt doen. Een mailtje sturen kan ook. Vermeld in je schrijven een redelijke reactietermijn van bijvoorbeeld zes weken. Hoor je dan nog niets? Dan mag je de overhangende takken zelf verwijderen.

Je moet er wel altijd op toezien dat je een boom of struik niet onherstelbaar beschadigt met je snoeiwerk. Anders ben jij daar aansprakelijk voor. 

Hoe zit het met de snoeikosten? 

Is het snoeien veel of fysiek zwaar werk en moet je een tuinman inschakelen? De wet vermeldt in zo’n geval niets over de kosten. Dat betekent dat je de rekening je zelf moet betalen. 

Ben je van mening dat de kosten (deels) door de buren moeten worden voldaan, omdat het hun boom of struik betreft? Dan kun je vragen of ze de kosten willen betalen. Kom je er niet uit? Dan kun je overwegen om een buurtbemiddelaar in te schakelen. Die kan helpen om met de buren samen een oplossing te vinden voor het betalen van de rekening.

Biedt dit geen soelaas? Dan kun je in het uiterste geval de rechter vragen om een uitspraak te doen. Je kunt je rechtsbijstandverzekering inschakelen of een advocaat in de arm nemen. 

Huurder kan verhuurder inschakelen 

Bovenstaande uitleg geldt voor woningeigenaren en voor mensen die in een huurwoning wonen.

Huren jouw buren bij dezelfde verhuurder? Dan kun je de verhuurder vragen om hulp of bemiddeling als er onenigheid is.

Een huurder met een tuin heeft de plicht om die bij te houden. Snoeit de buur het overhangend groen niet? Dan kun je tegen je verhuurder zeggen dat jij daardoor minder woongenot ervaart. Je verhuurder kan vervolgens je buren verantwoordelijk stellen voor “slecht huurderschap.” Een huurder heeft namelijk de verplichting om zich te gedragen als een goed huurder.

Heg op of naast de erfgrens? 

Ben je van plan om een heg te plaatsen, exact op de erfgrens? Dan moet je eerst jouw buren om toestemming vragen. De erfafscheiding op de erfgrens is een gezamenlijk eigendom. Daarbij hoort ook bij dat je de kosten voor een heg (of bijvoorbeeld schutting) en het onderhoud met elkaar moet delen.

Je kunt er ook voor kiezen om zo'n heg aan te leggen op je eigen grond. Dan heb je niet de instemming nodig van je buur en betaal je zelf de kosten voor aanleg en onderhoud. Het is wel raadzaam om je buren in te lichten, voor de goede verstandhouding. Let wel: de heg mag niet binnen 50 centimeter van de erfgrens komen te staan, tenzij je de instemming hebt van je buur. 

Plant je een nieuwe boom in je tuin? Houd er rekening mee dat deze op minimaal twee meter van de erfgrens moet staan. Als je buur ermee instemt, mag het nieuwe groen ook dichterbij komen te staan.

Pas op met beplanting tegen muur van buur

Wil je een klimop of andere plant tegen de gevel van de woning, garage of schuur van je buren laten groeien? Dan heb je hier eerst toestemming voor nodig, aangezien die gevel niet jouw eigendom is. Een plant kan onbedoeld voor schade zorgen aan bijvoorbeeld het voegwerk of een dakgoot, als het ver doorgroeit. Een rechter heeft al eens geoordeeld dat een klimopplant, op straffe van een dwangsom, verwijderd moest worden van een gevel.

Bonje met de buren? Voorkom trammelant. Bekijk deze video met tips!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

rduivenbooden
rduivenbooden17 nov. 2022 - 12:51

Dagelijks vrachtwagens en auto's door mijn straat? Mag Auto's op de stoep, zodat kinderen er niet meer kunnen spelen? Mag Uitlaatgassen dagelijks, die mijn gezondheid schaden? Mag Blaadjes in de tuin van de buren? Mag niet !

riand53
riand5317 nov. 2022 - 11:12

Ik denk dat het goed is dat er algemene gemeentelijke verordeningen zijn. Want helaas hebben we ook te maken met situaties waarbij het welbevinden door anderen bedreigd wordt. Er is geen sprake van doorgeschoten rechtscultuur maar respect voor je medemens. En soms kan tussenkomst van een rechter helderheid geven, waarbij soms ook de klager in het ongelijk wordt gesteld. Verder vind ik de reactie van Jvbt nogal ongenuanceerd. Alsof niemand meer iets kan tolereren.

jvbt
jvbt16 nov. 2022 - 19:45

Ook dit is weer exemplarisch voor onze ernstig doorgeschoten 'rechtscultuur' waar we elkaar bestoken met juristen omdat we weer '[ns ergens last van ondervinden. Heeft de boom of struik geen rechten dan? jazeker wel: een boom die al 20 jaar te dicht op een erfgrens staat kan niet meer o.b.v. die afstand worden verwijderd. En dat is maar goed ook. Probeer goed met elkaar samen te leven , zeker wat groen in tuinen betreft. Te bizar voor woorden waar buren elkaar maar met juristen blijven bestoken omdat er een boom of struik te veel blaadjes op het grasveld van de buren veroorzaakt ....het is te idioot voor woorden deze doorgeschoten juridische gekte op z.g. 'rechten'. De natuur is van niemand anders dan van die natuur zelf en daar hebben we af te blijven. Natuur is geen eigendom van de mens...al denken die mensen zelf vaak van wèl. Los het zelf gewoon eens op zonder elkaar in de haren te vliegen en jarenlang haatdragend elkaar te blijven bejegenen. Een 200 jarige boom kappen omdat je meer zonlicht in je tuin wilt en dan te denken dat die boom ook van jou is en je hem dus gewoon maar kunt kappen. Zie hoe absurd het recht in elkaar zit wanneer je ander leven alle rechten ontzegd. De enige pandemie op deze planeet is de mensheid: lucht, land en zee worden leeggeroofd en zwaar vervuild. Laten we daar eens een paar wetten voor maken die dat kunnen verhinderen en natuur tot rechtspersoon maakt. In Z. Amerika gebeurt dan reeds en de UN is ook bezig dit voor o.a. het Waddengebied

Garincha
Garincha15 nov. 2022 - 11:47

Deze informatie is beslist onvolledig. Die 2 meter van de erfgrens is de algemene regel. Gemeenten kunnen daar van af wijken en in plaatselijke verordeningen iets anders regelen. In mijn gemeente is die grens bijv. maar 50 cm. Daarnaast wordt er niets vermeld over het feit dat de eigenaar van de boom een zorgplicht heeft. Hij mag geen onrechtmatige overlast veroorzaken. Hij moet dus bijv. de boom onderhouden, zodat er bijv. geen takken zomaar af kunnen breken. Op internet is veel info te vinden, ook over jurisprudentie in geschillen met de buren

Helen 66
Helen 6614 nov. 2022 - 15:57

Achterbuurman heeft een wilg pal op de erfgrens, niet met mijn tuin, maar met het tusssenpad van kleine meter breed. Nu hangen de takken over het pad heen en verder over mijn schuttting in mijn tuin. Onlangs heeft hij wat takken verwijderd, maar de boom wordt elk jaar groter en hoger en met wind waaien in de herfst de bladeren toch mijn tuin in (wind staat bijna altijd richting pad en mijn tuin, dus zelf heeft hij er geen last van). De bladeren van de wilg zijn smal en langwerpig en kronkelen als ze opdrogen en gaan tussen de straatstenen zitten en moeilijk weg te vegen. Moet je met een mesje er tussenuit halen. Heb al jaren contact met de buren hierover, maar elk jaar opnieuw bidden en smeken om snoeien in de herfst ipv in het voorjaar ivm overlast. Ben 72 en bukken gaat niet meer zo makkelijk. Buurman vindt takken snoeien boven mijn tuin wel genoeg. Wat te doen? Ik wil geen ruzie.

mahadma
mahadma14 nov. 2022 - 13:37

Kijk eerst eens naar afleveringen van de rijdende rechter, dàn zie je -pas alle valkuilen.

Ton Voorn
Ton Voorn14 nov. 2022 - 13:10

Het probleem met overhangende takken kan in Eindhoven niet opgelost worden omdat de gemeenteraad akkoord gegaan is met het niet toepassen van deze wet in het voorjaar van 2021 Dit is nu niet meer mogelijk om uw adviezen toe te passen.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid14 nov. 2022 - 12:02

Wat mij opvalt dat wanneer jij last ondervindt je buren altijd gelijk hebben. Daar zal mijn buurman erg blij mee zijn. Het is echter een echte rotzak, maar dat terzijde.

chirpy
chirpy14 nov. 2022 - 11:56

Wat te doen als de boom op de erfgrens staat en de wortels het gezamenlijke achterpad onbegaanbaar maken. Door allerlei gemeentelijke veranderingen is de eigenaar van de boom niet gerechtigd gebruik te maken van dat pad. Wanneer de wortels zouden worden verwijderd is dat een onherstelbare schade voor de boom.

Hans Walter Groeneweg
Hans Walter Groeneweg14 nov. 2022 - 11:42

Er staat in jullie stuk, dat als je een heg wil plaatsen naast de erfgrens, dat je dan toestemming van je buren nodig hebt en ander moet die 50 cm van de erfgrens afstaan, nou staat er in het zelfde stuk tussen haakjes schutting, geldt dat dan ook voor een schutting, dat die schutting dan ook 50 cm van de erfgrens zou moeten komen te staan of mag je die pal naast de erfgrens zetten, of wel tegen de andere schutting aan.

2 Reacties
chirpy
chirpy14 nov. 2022 - 11:57

een schutting heeft geen wortels. dus.....

Meindo
Meindo14 nov. 2022 - 12:01

Schutting mag pal naast de rechtens. Die groeit niet en wordt dus niet breder. Een heg wel.

gerard55
gerard5513 nov. 2022 - 8:59

Zes weken tijd geven om overhangend groen te verwijderen vind ik rijkelijk lang. Juridisch wordt doorgaans 2 weken gebruikt voor reactie. Na 2 weken geen reactie volgt het tweede verzoek en dan is het over met vragen. Elkaar de tijd geven is redelijk, maar planten groeien niet van de ene op de andere week over de erfgrens. Ervaring leert dat de meeste mensen schijt hebben aan de buren als het om hun eigen voordeel gaat. Mensen horen daar zelf op te letten en elkaar niet tot last te zijn. De gedoogmentaliteit heeft geleid tot schijt hebben aan elkaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!