Kassa

Last van groene aanslag op tegels en tuinmeubilair? Dit helpt!

28-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3339 keer bekeken
  •  
algen groene aanslag tuin tegels 1127
Op je tuinstoelen, garagedeur, stoeptegels, zonnewering... groene aanslag kom je overal rondom het huis tegen. Wat is het? En hoe ga je die het beste te lijf op een milieuvriendelijke manier? Waarschuwing vooraf: azijn moet je hier niet voor gebruiken!
De groene aanslag is niet een specifiek organisme. Het is een combinatie van algen, mossen, gisten en bacteriën. En die groeien samen verder uit, liefst in een beetje vochtige omgeving. Vaak zie je aan het einde van een zachte winter dat de 'groene weelde' flink is opgerukt op je balkon of tuintegels. Omdat de groene aanslag niet mooi is en bovendien op stoepen en tegels gladheid veroorzaakt, wil je er het liefst vanaf.

Waarmee haal je het weg?

Tip 1 - Heet water
Gebruik warm water om de algenbrei aan te pakken. Giet of spuit dit over de tegels uit en schrob daarna de groene resten weg. Een schep zand over de tegels helpt bij het weg bezemen van de aanslag. Herhaal het borstelen na een paar dagen nog een keer als er nog restanten zijn overgebleven.
Tip 2 - Pak de tuinslang
Neem de tuinslang en spuit en zet de straal op de groene aanslag. Pas op dat je niet alle voegen tussen de tegels wegspuit, want deze kunnen dan los gaan zitten als je te hard spuit. Maak het karwei af met een harde borstel of bezem.
Tip 3 - Groene zeep en water
Wil je je tuinmeubels van groene aanslag ontdoen? Neem dan een emmer warm water met een scheutje groene zeep. Met een borstel en een doek verwijder je de aanslag.
Tip 4 - Voorkomen is beter
Als delen van je stoep of tegels weinig licht krijgen, kijk dan of je tuin niet te dicht is begroeid. Door te snoeien of struiken weg te halen, krijgt je bestrating meer zonlicht. In zonniger en drogere omstandigheden groeit groene aanslag minder snel.
Veeg je terras, stoep of balkon regelmatig met de bezem. Hiermee voorkom je dat de algen en mossen zich hechten en kunnen vermeerderen. Doe dit het hele jaar door.
Vergeet niet om de voegen tussen de tegels regelmatig van groene mossen en algen te ontdoen.

Doe dit niet!

Geen chloor
Ga niet met bleekmiddel of chloor aan de gang. Bleekwater is slecht en giftig voor al het andere leven om je huis.
Pas op voor biociden
In 2018 waarschuwde Radar voor het gebruik van het middel Green Boots dat door Action wordt verkocht. De werkzame stof didecyldimethylammonium chloride is potentieel gevaarlijk voor huisdieren, want die kunnen brandwonden oplopen als ze ermee in aanraking komen.
RIVM: azijn is niet toegestaan
Vaak hoor of lees je dat azijn sproeien of spuiten een probaat middel is. Dit middel is niet toegestaan, meldt het RIVM. Voor planten, insecten en bodemorganismen is azijn(zuur) slecht. In hogere concentraties kan het bij mensen irritaties geven aan de huid of ogen, of zelfs leiden tot brandwonden.
Vermijd soda
Gebruik geen soda tegen groene aanslag, omdat dit goedje niet goed is voor planten, dieren en insecten.
Gebruik geen hogedrukspuit
Een hogedrukspuit lijkt een goed instrument, maar is het niet. De kracht van de spuit kan de toplaag van tegels ruw maken, waardoor nieuwe aanslag juist opnieuw sneller aangroeit.
Bronnen: RIVM, MilieuCentraal, Tuincentraal, Tuinvisie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Johannes59
Johannes592 mei 2020 - 22:54

bij een goede winter had ik nooit groene tegels, wel bij een zachte, bij een ijs of sneeuwlaag gebruikte ik strooizout, nu gebruik ik elke winter strooizout en ik heb nooit meer last van groene tegels, je hoeft dan ook niet te vege, verdwijnt vanzelf, door mijn afwijking aan voeten kan ik niet vegen, en verder heb ik geen hulp die dat voor mij zou kunnen doen

debontehond
debontehond2 mei 2020 - 7:55

Soda is schadelijk voor het milieu,  lees ik toch net dat Rijkswaterstaat  jaarlijks miljoenen kilo's strooizout  verstrooien over onze wegen en zou ik mijn stoepje er niet mee mogen schoonmaken,  wat een gospe!

kassave
kassave1 mei 2020 - 16:44

Schep metsel- of breekzand helpt wel bij het weghalen van de aanslag maar ook bij het ruwer maken van de bestrating. En dat levert dus op termijn weer meer aanslag op.

Soebie555
Soebie55529 apr. 2020 - 14:35

Ad blue spuiten.

John1313
John131329 apr. 2020 - 12:19

Het RIVM heeft helemaal gelijk. Azijn is slecht voor de plantjes. Laat ik die nou net tussen mijn tegels vandaan willen hebben. Dank voor de TIP! (wist ik al :-) ) Green Boots van de Action kan ik ook aanbevelen, natuurlijk huisdieren binnen totdat oppervlak droog is, niet in de vijver, dat betekent langere tijd het einde van je vissen en het werkt dus niet tegen plantjes in de voegen. Wel ideaal om het groen van b.v. de aluminiumrand van je zonnescherm te verwijderen. Conclusie: gebruik azijn voor je groene stoep maar niet voor je tuinmeubels. Overigens negeer ik niet het verbod van het RIVM, ik gebruik normale schoonmaakazijn. In jullie link is te lezen: 'Azijn van voedingskwaliteit is veilig voor consumptie en schoonmaakazijn mag als reinigingsmiddel worden gebruikt.' Door die niet te vermelden zou de lezer misleid kunnen worden.

2 Reacties
thieu
thieu1 mei 2020 - 16:24

Opmerkelijk. Mos en algen floreren in een zure omgeving en jij maakt het ze naar de zin door die omgeving voor ze te scheppen. Verder zijn tegels gemaakt van beton, een mengsel van cement, zand en grint, en cement lost in een zure omgeving langzaam op. Daardoor worden je tegels nóg sneller erg ruw en voelt mos e.d. zich nóg meer welkom. ;-)En daar komt nog bij dat azijn gewoon niet in een tuin thuis hoort...

John1313
John13131 mei 2020 - 17:14

Wel het hele RIVM artikel lezen, er staat 'Azijn van voedingskwaliteit is veilig voor consumptie en schoonmaakazijn mag als reinigingsmiddel worden gebruikt' Logisch, op zich is azijn een natuurproduct dus waarom zou dat niet in een tuin thuis horen? En het is zeker een probaat middel, anders werd er niet zoveel over geschreven, bovendien heb ik het proefondervindelijk vastgesteld. Wat die tegels betreft  heb ik het niet juist geformuleerd, ik heb getrommelde stenen, geen beton tegels, van zich zelf al lekker ruw en oud gemaakt. Die kunnen tegen azijn hoor! Meerdere bronnen raadplegen kan geen kwaad; Consumentencentraal beveelt ook azijn aan: https://www.consumentcentraal.nl/zo-verwijder-je-groene-aanslag-van-tegels/ en zelfs collega TV-consumentenprogramma Avro-Tros RADAR noemt het als beste van de 10 tips: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/groene-aanslag-verwijder-je-simpel-en-makkelijk-met-deze-tien-tips/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!