Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Lage opkomst vaccinatie door indianenverhalen'

10-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3616348.jpg
Door de 'indianenverhalen' die rond gaan over de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker is de opkomst voor die campagne lager dan verwacht. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.
Van de 70.725 opgeroepen meisjes hebben in de eerste week 42.261 meisjes een HPV-vaccinatie gehaald, een opkomst van 60 procent. Het RIVM had gehoopt op zeker 75 procent.
,,Een van de oorzaken is de aanwijsbaar onjuiste informatie die rondgaat over deze vaccinaties'', aldus het RIVM. Roel Coutinho, directeur Infectieziekten van het RIVM, noemt de verhalen die onder meer de Nederlandse Vereniging van Kritisch Prikken verspreidt dat het vaccin schadelijk is, pertinent onjuist.
In een brief aan die organisatie zegt hij: ,,Door het verspreiden van onjuiste informatie schaadt u de gezondheid van vrouwen.'' Volgens Coutinho is het van groot belang dat ouders en hun dochters op basis van goede en juiste informatie bepalen of de meisjes zich laten vaccineren.
Jaarlijks sterven ruim tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker, volgens het RIVM. Couthinho zegt in de brief dat het inenten van meisjes op jonge leeftijd het aantal besmettingen met HPV verkleint, waardoor het aantal sterfgevallen kan worden teruggebracht.
Hester Visser, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, vindt dat er een langere onderzoeksperiode nodig is om deze resultaten te kunnen garanderen. ,,De vaccinatie biedt alleen maar bescherming tegen twee typen HPV en er bestaan er ongeveer honderd.'' Ook is er volgens Visser onvoldoende bekend over schadelijke gevolgen van het vaccin. ,,Het vaccin bevat een hoge dosis aluminium, wat mogelijk schade veroorzaakt in zenuwcellen in de hersenen.''
Op aantijgingen dat de Vereniging actief actie voert tegen de landelijke vaccinatieactie, reageert Visser ontkennend. ,,Wij hebben een website waar we informatie opzetten en je kunt gratis posters verkrijgen die tegen inenting pleit. Maar aan het actief verspreiden van folders doen wij niet.''
Op 2 maart is de landelijke campagne van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu begonnen met het inenten tegen baarmoederhalskanker. Er zijn voor de zogenoemde inhaalcampagne ruim 380.000 meisjes uitgenodigd, die tussen de 13 en 16 jaar zijn. Vanaf september krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar prikken tegen baarmoederhalskanker.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!