Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kringloopluiers tussen komkommers gerecycled

09-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3417751.jpg
Milieuvriendelijke luiers bestaan al even. Maar het Nederlandse merk Joppies laat de vieze luiers voortaan ook recyclen. Het bedrijf haalt het afval op bij de kinderdagverblijven en levert gelijk schone exemplaren af.
Het afval gaat naar OrgaWorld in Lelystad. Dat bedrijf stopt het kunststof ook in de verbrandingsoven. Dat wil Joppies liever niet. ,,Daarom zijn we bezig om Knowaste weer terug te halen naar Nederland'', zei woensdag directeur Jop van Haaren van Joppies Night & Daycare. ,,Het kunststof kan eveneens worden gerecycled.''
Knowaste stopte in 2007 in Arnhem met het recyclen van luiers en incontinentiemateriaal, omdat de kosten te hoog waren. In het buitenland bestaat het bedrijf nog wel.
Knowaste begon in 1999 met het recyclen van luiers tot papier, plastic en compost. Het idee leidde tot veel enthousiasme bij tientallen gemeenten, kinderdagverblijven en zorginstellingen. Er was genoeg aanbod. Toch trok het de stekker uit de onderneming.
In Nederland poepen en plassen kinderen jaarlijks miljoenen kilo's luiers vol. Ouders hebben de keuze uit enkele soorten milieuvriendelijke pampers. In Joppies bijvoorbeeld zit geen houtpulp. De kringloopluier is bijna voor de helft minder dik. Daarom is er minder afval en levert dit voordeel op bij het transport.
Naar verwachting liggen de Joppies binnenkort bij enkele grote supermarktketens in de schappen. Van Haaren: ,,We zijn ook bezig de absorptiekorrels te vervangen door materiaal van afgedankte petflessen.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!