Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: proef vrije tandartstarieven stoppen

26-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tandarts-groot_16.jpg
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het experiment met vrije tarieven voor tandartsen onmiddellijk moet stoppen. Dinsdag keerde ook de PVV zich tegen de proef die sinds begin dit jaar loopt en tandartsen de mogelijkheid geeft om zelf de prijzen van behandelingen te bepalen. Maandag bleek dat gedurende het eerste kwartaal de prijzen gemiddeld met 6,1 procent gestegen zijn.
Stijgende prijzen
,,De prijzen gaan alleen maar omhoog, dus snel ermee stoppen'', zei PVV-Kamerlid Fleur Agema dinsdag. Eerder riepen PvdA, SP en GroenLinks al op tot het stopzetten van het experiment. Net als patiëntenkoepel NPCF en de Consumentenbond.
Waarschuwing
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de tandartsen gewaarschuwd dat hun prijzen voor het einde van het jaar lager moeten zijn. Anders beëindigt ze het experiment met de vrije tarieven, dat 3 jaar zou duren. Met de proef wilde Schippers patiënten meer keuze geven en de kwaliteit van de behandelingen vergroten.
'Ondeugdelijk onderzoek'
De tandartsen, verenigd in de NMT, reageren verbijsterd op de ontwikkelingen in de Tweede Kamer. Zij stellen dat het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ondeugdelijk is uitgevoerd. Nieuw onderzoek zou aantonen dat de tarieven nauwelijks zijn gestegen. Volgens de NMT is de patiënt uiteindelijk de dupe. ,,De NMT vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als op basis van discutabele gegevens van de NZa de stekker uit dit experiment wordt getrokken'', aldus een verklaring.
Donderdag debatteert de Kamer met Schippers over de tandartstarieven.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!