Kassa

Jeugdzorg moet meer over jongere weten

  •  
16-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4013787.jpg
Hulpverleners in de jeugdzorg moeten gegevens over jongeren die ze onder hun hoede hebben meer met elkaar kunnen delen. Ook zouden ze meer inzicht moeten hebben in de zorg die een jongere al eerder heeft gehad. Zo kan de jeugdzorg doelmatiger werken.
Dat vindt een commissie onder voorzitterschap van SER-Kroonlid Robin Linschoten over de financiering van de jeugdzorg. Als een zorgverlener hulp biedt aan een jongere en die zorg eerder niet geholpen heeft, is dat weggegooid geld, vindt Linschoten. Daarom zou een wetswijziging die informatieverspreiding mogelijk moeten maken, zonder dat de privacy in het geding komt.
De commissie-Linschoten adviseert minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin en de provincies over een nieuwe manier om het budget voor de jeugdzorg vast te stellen en dat over de provincies te verdelen. Vanaf 2010 krijgen die provincies een budget waarmee ze beter uit de voeten moeten kunnen, maar Linschoten stelt dat het huidige model om het geld te verdelen nog niet perfect is. Die kan nog net goed voorspellen hoeveel klanten voor jeugdzorg een provincie kan verwachten. Zijn commissie geeft wel aan dat het op korte termijn goed kan komen met het model.
Probleem is nog wel dat de provincies niet veel zicht hebben op de kwaliteit van de jeugdzorg die ze inkopen. Daarom zouden de aanbieders van jeugdzorg duidelijk moeten gaan maken of hun zorg ook echt helpt. Kunnen ze dat niet, dan zou de provincie niet meer bij hen moeten aankloppen. Verder adviseert Linschoten dat Rouvoet en de provincies harde afspraken maken met de gemeenten. Die moeten met goede hulpverlening voorkomen dat jongeren in de jeugdzorg terechtkomen.
De werkgevers in de jeugdzorg, verenigd in de MOgroep, bestrijden de raming van Linschoten dat in 2010 bijna 900 miljoen euro omgaat in de jeugdzorg. Volgens de MOgroep komen er meer jongeren in een instelling terecht, terwijl de commissie juist uitgaat van een daling. Onder meer door grotere aandacht voor kindermishandeling zullen meer jongeren in een instelling worden geplaatst.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!