'Je krijgt nu meer auto voor je geld'
25-05-2009
• leestijd 2 minuten
Een groot automerk als Opel zou zomaar failliet kunnen gaan, een prestigieuze importeur als Kroymans legde het loodje en megabedrijven als Chrysler en General Motors redden het niet zonder staatssteun. De autoverkopen kelderden de afgelopen maanden wereldwijd met dubbele cijfers.
Zowel fabrikanten, importeurs als dealers zijn daar de dupe van. Maar de consument zou er juist beter van kunnen worden, meent althans de ANWB. ,,Je krijgt nu veel meer auto voor je geld.''
,,Het aanbod is nu groot en bedrijven willen hun auto's kwijt. Of het nu om nieuwe of gebruikte gaat, er is nu duidelijk sprake van een kopersmarkt'', zegt een woordvoerder van de ANWB. Het is nu het ideale moment om lekker te onderhandelen over de prijs. ,,Op auto's van 30.000 euro wordt zo tot 8.000 euro korting gegeven'', weet de automobilistenclub.
Je moet alleen wel goed uitkijken bij wie je de auto koopt en hoe je dat doet, adviseert de ANWB. ,,Je kan aan de showroom niet zien hoe de bankrekening ervoor staat.'' Wat dat betreft moeten potentiële klanten zelf goed opletten. ,,Hou het nieuws in de gaten, maar dan nog geldt: een faillissement kan heel onverwacht komen.'' Wat je volgens de bond in ieder geval nooit moet doen, is een auto aanbetalen.
Dat is ook niet gebruikelijk. ,,Maar omdat mensen niet zo vaak in hun leven een auto kopen, is dat misschien minder bekend.'' En juist als een dealer het moeilijk heeft, zou die kunnen aandringen op een aanbetaling.
De Consumentenbond beaamt dit. ,,Probeer het moment van betalen en leveren zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Zo loop je zo min mogelijk risico'', aldus een woordvoerster van de consumentenorganisatie. Dat kunnen mensen doen door de bank te vragen om de pinlimiet tijdelijk te verhogen. Dan hoeven ze het aankoopbedrag niet van tevoren over te maken en hoeven ze niet met contant geld op zak te lopen.
Mensen die al een nieuwe auto hebben gekocht en de fabrikant gaat failliet hebben pech. ,,Zodra de fabriek failliet gaat, vervalt de fabrieksgarantie'', weet de ANWB. Als een bedrijf een doorstart maakt, kan het verschillende kanten op. ,,Soms worden alleen de voorraden overgenomen, dan gaan verplichtingen zoals garantie niet mee.'' Voor tweedehands auto's geldt dat de garantie sowieso vervalt als de dealer failliet gaat.
De Bovag wijst erop dat de kans wel groot is dat failliete importeurs een doorstart kunnen maken. ,,Zoals onderdelen van Kroymans, zoals Alfa Romeo en Saab, ondertussen alweer een doorstart hebben gemaakt.''
Dat laat onverlet dat autobedrijven met enorme voorraden zitten waar ze vanaf willen. ,,De voorraden moeten weg, met verlies of met heel veel verlies'', aldus de ANWB.
Bron: ANP