Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurprijs populaire woningen Amsterdam omhoog

03-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2399587.jpg
In Amsterdam begint binnenkort een proef waarbij de maandelijkse huurprijs van sociale woningen in de meest populaire wijken van de stad fors omhoog gaat. Hiermee moeten corporaties geld vrijmaken om de prijs van grote gezinswoningen in de buitenwijken te kunnen verlagen.
Een woordvoerster van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties zei dit vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. De proef is van toepassing op maximaal tweehonderd woningen per jaar en is onderdeel van het project Huur op Maat van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting.
Verhuurders van sociale woningen in populaire buurten als de Jordaan en De Pijp mogen op dit moment niet meer dan 400 euro huur per maand vragen, ruim onder de marktprijs. Vermogende potentiële huurders zouden hiervoor het dubbele kunnen en willen betalen. De huurprijs gaat daarom omhoog wanneer zittende huurders verhuizen en voor een populaire woning nieuwe huurders gezocht worden.
De maximaal toegestane huur is vastgesteld volgens een wettelijk puntensysteem. Om de proef te kunnen beginnen, is een ontheffing van die regels nodig. De gemeente Amsterdam voert daarover op dit moment gesprekken met het ministerie van VROM, aldus de woordvoerster.
De woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Hans Gerson wilde niet inhoudelijk op de plannen ingaan. Volgens haar wil Amsterdam meedoen aan de proef Huur op Maat, maar wordt over de vorm en de voorwaarden van het experiment nog onderhandeld.
Wanneer het experiment van start gaat, is daarom nog niet bekend. De gemeenteraad van Amsterdam zal de plannen in het najaar bespreken.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!