Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Huisarts rekent toeslag voor wonen in achterstandswijk

01-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Tot haar grote verbazing ontving AnneMarie Tiben een paar weken geleden een rekening van haar huisarts met daarop de mededeling: “inschrijftarief toeslag achterstandswijk € 14,70”.
Ze concludeerde hieruit dat ze de pech heeft in een Amsterdamse achterstandswijk te wonen en daardoor extra moet betalen, “terwijl ik zeven minuten van de grachtengordel woon”, aldus een geërgerde Tiben. Heel vervelend, en dat niet alleen, dit is slechts de nota voor het eerste kwartaal. “Dus over drie maanden kan ik wéér betalen!” Een telefoontje naar haar huisarts en haar verzekeraar maken haar niet wijzer. Niemand kan haar vertellen waarom zij deze rekening moet betalen.
“Een vervelend en onnodig misverstand”, reageert Iris van Bennekom van de NPCF, de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. Sinds 1 januari is het nieuwe zorgstelsel van kracht en dat maakt dat huisartsen werken met zogenaamde inschrijftarieven: de opvolger van de voormalige abonnementstarieven voor ziekenfondspatiënten. Het inschrijftarief bedraagt 52 euro per jaar, oftewel 13 euro per kwartaal. Daarnaast gelden er een aantal toeslagen. Zo mag een huisarts een toeslag vragen voor mensen boven 65 jaar, boven 75 jaar, en mensen woonachtig in een achterstandswijk. De inschrijftarieven, inclusief eventuele toeslagen worden 100% door de verzekeraar vergoed en hebben geen gevolgen voor de no-claim, noch voor een eventueel eigen risico.
Van Bennekom ondersteunt het gegeven van toeslagen voor bepaalde groepen mensen. “Op deze manier komt er extra geld beschikbaar voor mensen uit achterstandswijken en oudere mensen”, aldus de directeur van de NPCF.
Echter, dit is een zaak tussen verzekeraar en huisarts, daar hebben patiënten niets mee te maken. In principe worden de rekeningen dan ook niet naar mensen thuis gestuurd, maar rechtstreeks naar de verzekeraar. Tenzij de huisarts niet weet waar de patiënt is verzekerd. Helaas gaat het in een aantal gevallen mis, zoals bij mevrouw Tiben.
Het verwarrende is dat mensen die een dergelijke rekening thuisgestuurd hebben gekregen, denken dat ze méér moeten betalen, omdat ze in een achterstandswijk wonen. Of omdat ze ouder dan 65 zijn. En het is natuurlijk niet leuk om op je rekening te zien staan dat je in een achterstandswijk woont. Van Bennekom adviseert iedereen om de nota direct door te sturen naar de verzekeraar en de huisarts te laten weten toekomstige nota’s rechtstreeks naar de verzekeraar te sturen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor