Kassa

Hoe houd je zorgkosten betaalbaar? Raadpleeg deze zeven tips!

theme-icon
Geld
  •  
17-02-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
13535 keer bekeken
  •  
zorgkosten 1127 arts medicijnen

Zorgverzekeringen zijn dit jaar fors duurder geworden. Niet gek dus, dat 1,5 miljoen mensen de afgelopen maanden overstapten van zorgverzekering. Op dit moment is overstappen niet meer mogelijk. Je moet het de rest van het jaar met dezelfde zorgverzekering doen. Toch zijn er nog wel veel dingen die je kunt doen om ook gedurende het jaar je zorgkosten betaalbaar te houden. In dit artikel geven we je een zevental handige tips.

1. Maak slim gebruik van het eigen risico

Iedere volwassene heeft voor zorgkosten uit de basisverzekering een eigen risico van 385 euro per jaar. Moet je voor een behandeling of onderzoek naar het ziekenhuis? Dan betaal je de eerste 385 euro van de rekening zelf. En dat geldt ook zo voor medicijnen en de meeste andere zorg die in de dekking van de basisverzekering zit.

Je eigen risico geldt echter niet voor:

- Bezoek aan en behandelingen door je huisarts

- Verloskundigen- en kraamzorg

- Zorg voor kinderen tot 18 jaar

- Zorg die vergoed wordt uit je aanvullende verzekeringen, zoals de tandartsverzekering

Je hoeft dus geen eigen risico te betalen als je een hormoonspiraal laat plaatsen door de huisarts, maar wel als je dit zou laten doen door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Ook spaar je je eigen risico uit als je je tandarts een kies laat trekken in plaats van naar de kaakchirurg in het ziekenhuis te gaan.

Natuurlijk moet je in sommige situaties voor deze ingrepen wel echt naar het ziekenhuis, maar als je huisarts of tandarts je kan helpen, scheelt je dat een hoop geld.

2. Kies voor gecontracteerde zorg

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis als basisverzekering. Bij een naturapolis krijg je alleen een volledige vergoeding voor je zorgkosten als je naar een zorgverlener gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Omdat je bij niet-gecontracteerde zorgverleners vaak 15 tot 35 procent van de rekening zelf moet betalen, bespaar je veel geld als je kiest voor een ziekenhuis of therapeut die wel een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Op de website van je zorgverzekeraar kun je controleren of jouw zorgverlener een contract heeft.

Heb je een combinatiepolis als basisverzekering? Dan moet je voor sommige zorg ook naar gecontracteerde zorgverleners als je een volledige vergoeding wilt krijgen. Bij een restitutiepolis mag je altijd zelf je zorgverlener kiezen zonder dat dat invloed heeft op je vergoeding.

3. Controleer het voorkeursbeleid voor medicijnen 

Elke zorgverzekeraar heeft op haar website een lijst van voorkeursgeneesmiddelen staan. Dit zijn medicijnen waarbij de zorgverzekeraar maar één merk vergoedt: het voorkeursmerk. Dit is meestal het merk dat het geneesmiddel het goedkoopste aanbiedt, bijvoorbeeld omdat de fabrikant prijsafspraken heeft gemaakt met de zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat de zorgverzekeraar met de apotheek afspraken heeft gemaakt over de middelen die vergoed worden.

Bovendien rekenen de meeste zorgverzekeraars geen eigen risico voor medicijnen uit het voorkeursbeleid. Door voor deze merken te kiezen, bespaar je dus ook weer geld.

4. Medicijnen voor een langere periode? Haal ze in één keer op

Gebruik je bepaalde medicijnen voor een langere periode of voor een chronische ziekte? Dan kun je je aan huisarts vragen om een zo groot mogelijke hoeveelheid in één keer voor te schrijven. Je betaalt namelijk elke keer als je bij de apotheek medicijnen ophaalt terhandstellingskosten. Hoe minder vaak je naar de apotheek hoeft om een deel van je medicijnen op te halen, hoe goedkoper het uiteindelijk is.

5. Liever naar de huisartsenpost dan de spoedeisende hulp

Zoals gezegd, betaal je je eigen risico als je naar het ziekenhuis moet. Dat geldt ook voor de spoedeisende hulp. Heb je ’s avonds of in het weekend zorg nodig, maar is het niet direct spoedeisend? Dan kun je dus beter naar de huisartsenpost van het ziekenhuis gaan dan naar de spoedeisende hulp. Voor de huisartsenpost betaal je namelijk geen eigen risico.

6. Bespaar niet op zorg voor de kinderen

Voor zorg bij kinderen tot 18 jaar betaal je nooit een eigen risico. Dus je hoeft niet bang te zijn voor een hoge rekening als je met je kind naar de huisarts gaat. Bespaar daar dus absoluut niet op.

De basisverzekering vergoedt bovendien ook de tandartskosten voor je kinderen tot 18 jaar. Dus de tandartscontrole, het vullen van gaatjes en dergelijke is zonder extra kosten voor je kind.

7. Vraag zorgtoeslag aan

Ongeveer één op tien mensen die recht heeft op zorgtoeslag vraagt dit niet aan. Misschien laat jij ook wel zorgtoeslag liggen terwijl je er wel recht op hebt!

Controleer op de website van de Belastingdienst of je recht hebt op zorgtoeslag. Ook als je inkomen of vermogen eerdere jaren (net) te hoog was, is het verstandig om toch even te controleren of je nu wel in aanmerking komt. De inkomens- en vermogensgrenzen voor zorgtoeslag worden namelijk elk jaar aangepast.

Website Belastingdienst: Kan ik zorgtoeslag krijgen?

Door: Amanda Bulthuis - Voor het Kassa-dossier Verzekeren

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

elianverbetert1
elianverbetert120 feb. 2023 - 17:17

Ik moest betalen bij de huisarts voor een bloedprik in mijn vinger .

elianverbetert1
elianverbetert120 feb. 2023 - 17:16

en ik moest bij de huisarts WEL betalen

1 Reactie
christianus
christianus21 feb. 2023 - 19:04

Dat klopt, dit wordt opgestuurd naar een laboratorium en dat laboratorium is niet gratis.

marsgoddess
marsgoddess20 feb. 2023 - 13:53

de anticonceptie pil kun je bij de apotheker maar voor 3, hoogstens 6 maanden krijgen. Dat houdt in 4 keer per jaar 'terhandstellingskosten' betalen voor iets dat je wrs 40 jaar van jouw leven als vrouw zult slikken (als je geen 19 kinderen wil tenminste). Gelukkig blijk je tegenwoordig wel degelijk voor een heel jaar bij de internet apotheek te kunnen bestellen. Verder zijn al mijn medicijnen niet verkrijgbaar bij de apotheek. Mijn huisarts probeert het keer op keer, maar nee, de apotheek levert ze niet. Zonder die medicijnen heb ik geen leven, echt geen leven, pijn, ziek, invalide in feite. Ik mag die medicijnen geheel zelf betalen via Amazon te bestellen in nl of duitsland of in de apotheek in Duitsland. Besparen kun je alleen door gezond dood te gaan voor je 40ste.

1 Reactie
christianus
christianus21 feb. 2023 - 19:08

Weet je zeker day je iedere keer terhandstellingskosten moet betalen voor dezelfde medicijnen, door dezelfde arts voorgeschreven, bij dezelfde apotheek, zonder wijzigingen in de inname? Ik heb binnen een jaar op deze manier al eens dezelfde medicijnen gekregen. Mijn huisarts zei toen ook, dat ik waarschijnlijk niet die kosten zou krijgen en ik had ze inderdaad ook niet.

Helen 66
Helen 6620 feb. 2023 - 13:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

4 Reacties
Jan_Coenraats
Jan_Coenraats20 feb. 2023 - 14:02

Ik neem zomaar aan dat u een fan zult blijken van op z'n mínst dhr. G. Wilders hm?

rinuszwam
rinuszwam20 feb. 2023 - 14:52

De meerderheid heeft al circa 14 jaar op Rutten VVD én CDA gestemd !! De stemming heeft dat bepaald ! DUS GA NIET MEER STEMMEN OP DE VVD ÉN HET CDA !!! Wordt eindelijk eens wakker !!

rinuszwam
rinuszwam20 feb. 2023 - 15:01

Je moet je schamen , voor deze uitlatingen ! Elk mens is waardevol !! Zorg dat je politiek weet hoe te stemmen op bepaalde partijen !! Daar zit de kneep , Meer actief worden o.a. in de verschillen van de partijen , Hopelijk worden dan niet meer geconfronteerd met de VVD / CDA en de CU !! juist daar ligt de oorzaak van deze huidige zorgverzekeringen , met zijn Marktwerking ! Ik noem dat schandalig én mensonwaardig !!

Aadjoh
Aadjoh20 feb. 2023 - 16:12

Hoewel Helen 66 wel te ver gaat en niet iedereen over een kam moet scheren zit er jammer genoeg wel een grond van waarheid in. Het is ons land, we (en vader/moeder, grootvader/grootmoeder, etc) betalen ons hele leven er al voor maar om nu te zeggen dat dat een hoop voordelen oplevert boven degene die hier een blauwe maandag zijn, nee!

tenormin
tenormin20 feb. 2023 - 12:47

Zoveel mogelijk medicijnen bestellen? Niets ervan, ik krijg voor 3 maanden, 7 tabletten per dag, als ik de afrekeningskosten van mijn Zorgverzekering lees: te gek voor woorden. Een tabletje kost soms maar 5 cent, per tablet, de handelingskosten zijn om te huilen, zo duur. Dus iedere 3 maanden 7 maal extra die kosten te moeten betalen: ik vind het te gek voor woorden.

willewill
willewill20 feb. 2023 - 12:01

Geachte redactie, naar aanleiding van bovenstaande, het volgende: het zou mogelijk moeten zijn, net als bij andere contracten, om bij wijzigingen in het product, over te kunnen stappen, ik zie hier een rechtsongelijkheid! Zouden jullie rechtsdeskundigen hier naar kunnen kijken? Zonodig bij de landsadvocaat aankaarten? Indien een aanbieder tijdens de looptijd verandering aanbrengt,zoals een pakket verschraling, kan ik er wel vanaf!!

1 Reactie
rinuszwam
rinuszwam20 feb. 2023 - 14:56

Rechtsongelijkheid !! ook dat nog ! Mensonwaardig dat is het ! Helaas de meerderheid van kiezers hebben daarvoor gekozen !! zonder dat men dat in de gaten heeft én nog steeds dat niet hebt !!

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid20 feb. 2023 - 11:51

Fijne tips. Hebben jullie ook een tip voor een pacemakercontrole. Ik moet ieder jaar voor een controle terugkomen en betaal dat € 391,00 voor! Voor 7 minuten aan een apparaatje.

Dinico
Dinico20 feb. 2023 - 11:23

Zorg uit een tandarts verzekering. Leuk om eens een bate / kosten plaatje te maken. Wij betaalde €180,00 premie per jaar per persoon voor een verzekering die maximaal €250,00 vergoed. Verzekering gestopt en zelf € 30,00 per maand opzij gezet. Ik ga u niet vertellen wat er nu ondanks de nodige tandarts kosten op die rekening staat. Medicijnen krijgen wij , mijn vrouw is CVA getroffene, maximaal voor 3 maanden. Premies voor man en vrouw moeten van 1 salaris komen daar wij hadden gekozen voor een moeder thuis en mijn vrouw toen een hersenbloeding kreeg. Een huismoeder heeft geen recht op een uitkering. Wel recht om alles te betalen!! Premie, eigen risico, niet meer in het pakket, deels verzekerd, enz.

1 Reactie
gravin2
gravin221 feb. 2023 - 9:51

Ik heb mijn (te dure) tandartsverzekering een aantal jaar geleden ook opgezegd en zet dat geld apart, het is het eerste jaar een beetje een gok. Nu idd een aardig bedrag opgebouwd, voordeel is ook dat er wat bij de belasting terug te halen valt, ook al is de drempel hoog, maar voor iemand met een laag inkomen en hoge medische kosten valt er veel te halen, Verder heeft een slechte gezondheid voor mij wel het "voordeel" dat veel tandzorg in het ziekenhuis gedaan wordt.

silver5
silver520 feb. 2023 - 10:23

Dit zijn misschien goede tips als je gezond bent maar als je chronisch ziek bent is ons zorgstelsel een ramp. Voorbeeld een nieuw medicijn opbouwen beginnen met 25 mg later 50mg. De 50mg wordt vergoed, de 25 mg moet ik al 130 euro voor betalen?? Antwoord: ligt aan de overheid maar er is een maximum van 250 euro??? Voor chronisch zieken betalen van niet preferente middelen (ook al heb je bewijs dat het preferente middel ernstige bijwerkingen geeft (longontsteking) apotheker weigert ander merk in te dienen bij verzekering, eigen bijdrage zittend ziekenvervoer 113 euro, "gewone" eigen bijdrage 385 euro en alles boven de 400 euro per jaar aan tandarts (tand plus verzekering) óók zelf betalen!! Totaal ruim boven de 1000 euro!!! Chronisch zieken worden gestraft voor iets waar ze niet om gevraagd hebben!!😡

1 Reactie
marsgoddess
marsgoddess20 feb. 2023 - 13:55

Het eigen risico/de eigen bijdrage is sowieso alleen maar een boete op ziek zijn. Als chronisch zieke, maar uberhaupt als je een keer ziek wordt. En dat in een rijk land als Nederland.