Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere btw nog niet meteen overal te voelen

21-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5euros_02.jpg
De btw op luxe goederen, zoals tv-toestellen, ijskasten en boten, maar ook bijvoorbeeld gas en elektra, gaat per 1 oktober omhoog van 19 naar 21 procent. Maar vermoedelijk zal de consument daar in het begin niet al te veel van merken.
Voor eigen rekening
Volgens Detailhandel Nederland zijn veel winkeliers niet klaar voor de maatregel en zullen ze de kosten van de hogere btw de eerste maanden noodgedwongen voor eigen rekening nemen. Pas vanaf januari zullen de prijzen vrijwel overal zijn aangepast aan de hogere btw, verwacht een woordvoerder van de brancheorganisatie.
'Maatregel snel en onverwacht'
,,Deze maatregel kwam zo snel en onverwacht dat winkeliers niet de tijd hebben gehad hun inkoop er op af te stemmen. Vaak doen ze hun bestellingen voor Sinterklaas al in het voorjaar. Toen was de btw-verhoging nog niet bekend.'' Bovendien is het aanpassen van een prijs niet altijd zo makkelijk als het lijkt, zegt de woordvoerder ,,Stel je hebt een product dat strategisch is geprijsd op 9,99 euro, dus net iets minder dan een tientje. Daar moet dan de btw-verhoging bij. Dan kom je uit op laten we zeggen 10,20 euro. Dat ziet er qua prijs niet zo mooi uit.''
Tijdgebrek
Tijdgebrek dwingt veel winkeliers dus enkele maanden zelf op te draaien voor de hogere btw-kosten. Dat drukt hen volgens Detailhandel Nederland verder met de rug tegen de muur. ,,Op veel producten zit maar een marge van 2 tot 3 procent. En winkeliers hebben het door de economische crisis toch al moeilijk.
'Onbehoorlijk'
De brancheorganisatie vindt het ,,onbehoorlijk'' dat het kabinet de hogere btw zo halsoverkop heeft ingevoerd. Tot de lastenverhoging werd besloten in het Lenteakkoord, dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in april sloten na de val van het kabinet-Rutte. Ze moet zo'n 4 miljard opleveren, nodig om overheidsfinanciën te saneren.
Geen illusies
Detailhandel Nederland maakt zich weinig illusies dat de maatregel in de kabinetsformatie nog van tafel gaat. De brancheorganisatie beseft dat het moeilijk wordt voor de politiek om elders een even groot bezuinigingsbedrag te vinden.
Hoop op uitstel
Ze hoopt wel op een plan van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën om winkeliers de mogelijk te geven 4 maanden uitstel te krijgen van btw-afdracht. Maar dan moet het wel gaan om een hoger bedrag dan het maximum van 12.000 euro dat Weekers voor ogen heeft, zegt de woordvoerder.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!