Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hoe bestrijd je bladluizen? Raadpleeg deze acht tips

18 mei 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4474 keer bekeken
bladluizen 1127
Welk beestje keert ieder jaar weer onuitgenodigd terug op je bloemen en planten? Dat is de bladluis. Vanaf mei beginnen de luizen aan een razendsnelle opmars. Hoe houd je die tegen? We hebben acht milieuvriendelijke tips voor je om bladluis te bestrijden.
Mei is de maand van de terugkeer van de bladluis in de tuin of op het balkon. In een paar dagen tijd kan een plant helemaal onder de luizen zitten. Ze zijn groen, zwart, wit, geel, rood en soms paars van kleur. De beestjes genieten van de sappen van de plant waarop ze zich hebben genesteld. Mieren zijn hun beste vrienden, omdat die meegenieten van de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Planten lijden echt onder de luis. Ze kunnen verdrogen, besmet raken met virussen, groeiproblemen krijgen en zelfs afsterven. Tijd daarom voor acht tips om de bladluis aan te pakken.

Wees er vroeg bij

Controleer je planten en bloemen regelmatig op de aanwezigheid van bladluizen. Vergeet de onderkant van bladeren niet, daar zitten ze ook graag. In het beginstadium, als ze nog met weinigen zijn, kun je ze met de hand verwijderen en fijn drukken.

Water en zeepsop

Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig. Vaak voegen mensen ook nog spiritus toe, maar dat is niet zo goed voor de insecten in de tuin.

Vervelende geurtjes toevoegen

Je kunt water dat je met de bloemspuit op de luizen richt ook van een vervelende geur voorzien. Eenmaal weggespoten zullen ze de geurende plant niet opnieuw aandoen vanwege de stank. Gebruik hiervoor een aftreksel van uien of knoflook. Als je de snippers ui of knoflook een paar dagen in het water hebt laten liggen, is het geschikt om in te zetten als bestrijdingsmiddel.

Tuinslang

Je kunt planten met luizen ook afspoelen met de tuinslang, uiteraard zonder al te harde straal. Anders beschadig je mogelijk bladeren of bloemen. Ook deze methode moet soms herhaald worden voor voldoende effectiviteit.

Onderdompelen

Een losse tuin- of kamerplant met luis kun je onderdompelen in water, waardoor de luizen loskomen van bladeren en stengels. Controleer wel even of de plantensoort bestand is tegen zo'n waterbad. Sommige planten kunnen slecht tegen te veel water.

Natuurlijke vijanden

Een natuurlijke vijand van de luis is het lieveheersbeestje. Larven en volwassen exemplaren kunnen duizenden luizen verorberen. Je kunt de lieveheersbeestjes of hun larfjes bij sommige tuincentra kopen, mochten ze niet in je tuin rondkruipen of -vliegen. Andere natuurlijke vijanden van bladluizen zijn de oorwurm en de sluipwesp.

Plant geurige planten

Je kunt op strategische plekken in de tuin of op het balkon sterk geurende planten plaatsen. Luizen zijn niet zo gek op bijvoorbeeld knoflookplant, lavendel bonenkruid en dille.

Knip aangetaste delen weg

Hebben de bladluizen al flink huisgehouden? Knip de bloemen, bloemknoppen of bladeren die zijn aangetast met luizen en al weg. Gooi de restanten, bijvoorbeeld verpakt in plastic of een krant, in de vuilnisbak, zodat de luizen geen comeback kunnen maken.
Bronnen: Vogelbescherming, Velt, Duurzaamthuis, Vroege Vogels

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

rebek
rebek19 mei 2020 - 0:41

Er zijn ook zadenmengsels te koop die lueveheersbeestjes lokken. Natuurlijke vijand en nog mooi ook

thieu
thieu18 mei 2020 - 11:07

En waarom heeft de ene plant last van luis, en de andere niet?
Een gezonde plant maakt stoffen aan die parasieten afschrikt.Stel jezelf daarom de vraag of die plant niet een gebrek heeft aan bepaalde voedingsstoffen. En óók, staat de plant wel op de juiste plaats (zon/ schaduw/ grondsoort).Als laatste, een prima bestrijdingsmiddel maak je met brandnetels.
- Een flinke bos brandnetels twee tot drie dagen laten trekken in een emmer koud water. Het brandnetelwater zeven door een oude doek, in een plantenspuit doen en over de plant heen spuiten. Dit werkt vooral goed als preventief middel.- Brandnetelgier als uitstekende plantvoeding. De bladeren van planten worden harder en daarmee minder smakelijk voor bladluizen en planten worden sterker.
https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/april/zelf-brandnetelgier-maken/

riet2644
riet264418 mei 2020 - 10:51

Raadzaam!!! Mocht het nodig zijn, dan besprenkel ik bij bladluizen, deze met water met daarin een klein beetje spiritus en groene zeep. Help prima!!!