Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Grote regionale verschillen euthanasie: in aantal gemeenten 25 keer vaker

15-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
euthanasie einde 1127

Er zijn grote regionale verschillen in gemeenten rond euthanasie. Het percentage sterfgevallen waar euthanasie aan voorafging, is in sommige gemeenten 25 keer zo groot als in andere. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen en de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen, melden Nieuwsuur en Trouw.

In 2017 werd in 4,4 procent van de overlijdens toegepast. In deze cijfers zijn ook de euthanasiegevallen die gemeld zijn door huisartsen meegenomen. In het gebied rond Almere, postcodegebied 13, werd in 2017 het vaakst euthanasie toegepast, namelijk in 7,37 procent van de stergevallen. Ook de hele kop van Noord-Holland staat in de top 10. Postcode gebied 91, waarin Ameland, Schiermonnikoog en Dokkum vallen, staat onderaan de lijst. Hier ging aan slechts 2,15 procent van de sterfgevallen euthanasie vooraf.

Verschillen op gemeenteniveau opvallend groot

Op gemeenteniveau zijn de verschillen tussen deze gebieden een stuk kleiner, maar nog altijd opvallend groot. Dat stellen de onderzoekers. In Almere komt euthanasie tussen 2013 en 2017 namelijk vier keer vaker voor dan rond Dokkum. Gezondheidswetenschapper en medisch ethicus Stef Groenewoud en ethicus Theo Boer maken uit de cijfers op dat religie een rol speelt, stellen ze in Nieuwsuur. Zo liggen de cijfers lager in de Biblebelt.

Wat gebeurt er met mensen die euthanasie willen, maar niet krijgen?

In Euthanasie De Movie volgt BNNVARA-presentator Tim Hofman jongeren die door (psychisch) uitzichtloos lijden euthanasie willen, maar niet krijgen. Hij zoekt antwoord op de vragen: Hoe werkt deze procedure? Hoe voelt uitzichtloos lijden? Waarom dan euthanasie? En wat gebeurt er met de grote groep mensen die wel euthanasie willen, maar het niet krijgen? 
Bron: Nieuwsuur, ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar