Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Grootbank volgt prijsvechter op spaarmarkt'

19-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cash-euro-briefgeld_60.jpg
Bij de kleine financiële spelers op de spaarmarkt kruipen de spaarrentes al tijden omhoog. Nu lijken ook de grootbanken zich te gaan roeren in de strijd om het geld van de particulier.
ING
ING lokt sinds deze week spaarders met een 1-jarig spaardeposito van 3,2 procent. Een dergelijke hoge 1-jaarsrente kwam bij de bank sinds eind 2008 niet meer voor. Het gaat volgens de bank wel om een tijdelijke actie die loopt tot begin december.
Concurrerende spaarmarkt
,,Het is een heel concurrerende spaarmarkt. We zien dat de vraag naar deposito's toeneemt'', aldus Karin van der Pol van ING. Mensen gaan volgens haar meer sparen ten opzichte van beleggen om een buffer op te bouwen voor onzekere tijden.
Voorbeeld volgen
Marktkenners denken dat andere grote banken het voorbeeld van ING zullen volgen. ,,De banken zien zich genoodzaakt om de concurrentie aan te gaan met kleinere spelers omdat ze door de strengere kapitaaleisen hun buffers moeten verhogen. Daarvoor doen zij een beroep op de spaarders'', aldus Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. Voor consumenten wordt het volgens haar steeds aantrekkelijker om over te stappen.
Niet in de buurt
Vooralsnog komen de andere grote banken ABN Amro, SNS en Rabo niet in de buurt met hun 1-jaarsrente.
Kleinere aanbieders
De kleinere spaaraanbieders bieden al langere tijd hogere rentetarieven op hun vrij opneembare spaarrekeningen en het spaargeld dat voor langere tijd vaststaat. Spaarders die hun geld 1 jaar opzij willen zetten, kunnen volgens Bulthuis op dit moment het beste terecht bij Ohra, NIBC of LeasePlan Bank. Alle drie bieden ze een rentevergoeding van 3,25 procent.
Prijsstunters
De prijsstunters op de spaarmarkt zijn al jaren een doorn in het oog van de grootbanken. De grote concerns willen de spaarrentes zo laag mogelijk houden omdat ze daar hoge winstmarges op pakken. De laatste jaren wisten ze heel goedkoop geld te lenen en het voor een veel hoger percentage uit te lenen.
Inflatie
Ondanks de verbeterde tarieven leveren ze spaarders nog altijd bijna niets op, wanneer gecorrigeerd wordt voor de huidige inflatie van 2,7 procent. Mensen die ook nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing moeten betalen, gaan er zelfs op achteruit. ANP

Meer over:

sparen, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor