Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gratis internet voor Scheveningse strandgasten

15-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110569.jpg
Vanaf donderdag kunnen strandgasten in Scheveningen met hun laptop op het strand internetten. Vanaf de Pier tot en met de Scheveningseslag, ongeveer 700 tot 800 meter, lanceert Stichting Skeyeopener het zogenoemde draadloze 'living lab'.De stichting is een initiatief om draadloze breedbanddiensten beschikbaar te maken in Den Haag.
Volgens voorzitter Heino Walbroek biedt de 'draadloze breedbrandproeftuin' veel mogelijkheden. Ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen op die manier draadloze diensten aanbieden aan bezoekers en ondernemers van Scheveningen. ,,Denk bijvoorbeeld aan toeristenapplicaties waarbij weggelopen kinderen makkelijk terug kunnen worden gevonden omdat zij in plaats van polsbandjes een chip aan hun zwembroek hebben. Ouders kunnen op die manier via de telefoon hun kind in de gaten houden.'' Hij stelt dat de chip ook zou kunnen werken voor surfers.
Daarnaast kunnen mensen volgens Walbroek bestellingen plaatsen via de mobiele telefoon. ,,Terrasgangers plaatsen de bestelling met hun telefoon en rekenen ook op die manier af. Het is wat onpersoonlijker, maar wel veiliger en het gevoel dat iemand anders eerder wordt geholpen, wordt zo ondermijnd.''
Voor bijvoorbeeld eigenaars van strandtenten zijn er mogelijkheden in de beveiliging. De zaak kan draadloos worden beveiligd en vanuit huis worden gevolgd. ,,Vliegt er een vogel door de ruit, dan kan je met één druk op de knop zien dat het geen onraad is.'' Sensoren aan de binnenkant van prullenbakken kunnen een signaal afgeven aan stadsbeheer wanneer de bak vol is. Ook oppert Walbroek een verdere uitwerking van het dynamisch verkeerssysteem. ,,Als er wordt geregistreerd dat er ergens in de stad een ongeluk gebeurt, kan het verkeer automatisch worden omgeleid.''
,,Het is allemaal vooral handig en vooruitstrevend'', aldus Walbroek. ,,En het is uniek omdat het een publiek initiatief is.'' Voor de investering is ongeveer een ton nodig. De stichting test vanaf donderdag de capaciteiten van het netwerk en zijn snelheid. Begin volgend jaar worden de speciale draadloze 'toeristendiensten' getoetst.
Als het aan de voorzitter ligt, wordt het open netwerk uitgebreid naar het Haagse centrum en uiteindelijk de Internationale Zone rond onder meer het Vredespaleis om zo de droom van Wireless City The Hague uit te laten komen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!