Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google frontaal in aanval op Windows

08-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2387895.jpg
Na jaren van speculatie is het officieel: Google gaat Microsoft echt beconcurreren op het gebied van besturingssystemen voor personal computers. Het Amerikaanse internetbedrijf meldt op zijn bedrijfsweblog dat de tegenhanger van Windows in de tweede helft van volgend jaar beschikbaar komt.
Google heeft zijn nieuwe speeltje Google Chrome Operating System genoemd, kortweg Chrome OS. Met de naam Chrome is het sinds vorig jaar september al actief op de markt voor internetbrowsers. Meer dan dertig miljoen mensen maken daar al regelmatig gebruik van, aldus Google.
Het nieuwe besturingssysteem wordt gebaseerd op Linux, software waarvan de broncode op internet vrij te verkrijgen is. Volgens Google is een nieuw systeem noodzaak, omdat de nu beschikbare besturingssoftware is ontwikkeld in een tijdperk dat er nog geen internet was. Snelheid, eenvoud en veiligheid worden de kernwoorden van de nieuwe software. Het internet moet binnen enkele seconden zonder toeters en bellen te bereiken zijn, stelt Google.
Google richt zich met Chrome OS in eerste instantie op netbooks. Deze mini-computers, die vooral geschikt zijn voor internetgebruik, zijn in korte tijd enorm populair geworden. Google zegt al met computerfabrikanten te werken aan de introductie van netbooks met het nieuwe besturingssysteem.
De stap is een klap in het gezicht van Microsoft. De softwaregigant uit Seattle is al jaren dominant op de markt voor besturingssystemen. Meer dan negen op de tien personal computers draaien op Windows. Microsoft komt in oktober dit jaar met een nieuwe versie, Windows 7, die het veel bekritiseerde Windows Vista vervangt. Windows Vista was te zwaar om te kunnen draaien op netbooks. Van Windows 7 komt een speciale versie voor dit segment.
Technologievolgers speculeren al jaren op een entree van Google. Een eerste stap zette de exploitant van 's werelds populairste internetzoekmachine met Android. Dit besturingssysteem debuteerde vorig najaar op een smartphone.
Computerfabrikanten hadden echter al laten weten ook te kijken naar een verplaatsing van Android naar de computer. Acer, 's werelds op twee na grootste computerfabrikant, wil een netbook op de markt brengen dat zowel op Windows als Google-software kan draaien. Google zegt nu dat Chrome OS een project is dat los staat van Android.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!