Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Google doet concessies aan Brussel'

15 apr 2013
  •  
leestijd 1 minuten
Logo_Google_09.jpg
Google gaat de presentatie van zijn zoekresultaten aanpassen om tegemoet te komen aan bezwaren van de Europese Commissie. Links naar resultaten van concurrerende zoekmachines krijgen een duidelijke plaats tussen de diensten die Google zelf biedt, zo meldde de Britse krant Financial Times dit weekeinde op basis van bronnen rond het dossier.
Toezichthouders
Met de aanpassingen wil Google een einde maken aan een al drie jaar durend onderzoek door toezichthouders in Europa en de Verenigde Staten. Dat werd ingesteld na klachten van concurrenten van de internetreus, zoals Microsoft. De Europese Commissie stelt daarbij veel strengere eisen aan Google dan de Amerikaanse toezichthouders.
De concessies van Google zouden deel uitmaken van een schikking die het Amerikaanse bedrijf heeft getroffen met Brussel, waarmee het een stevige boete van de commissie ontloopt. De afspraak met de Europese Commissie zou vijf jaar geldig zijn. Het is de eerste keer dat Google zijn zoekmachine aanpast aan de eisen van toezichthouders. Google verzorgt circa 90 procent van de internetzoekopdrachten in Europa.
Inkomsten
Behalve de links naar resultaten van concurrenten gaat Google beter aangeven aan welke zoekresultaten het bedrijf zelf geld verdient. Daarbij gaat het onder meer om zoekopdrachten op het gebied van restaurants en financiële diensten. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar