Fraudeurs op de arbeidsmarkt harder aangepakt
10-03-2011
• leestijd 2 minuten
Fraudeurs met uitkeringen die al eens betrapt zijn, lopen straks het risico vijf jaar hun rechten op sociale zekerheid te verspelen. Bedrijven die bij herhaling werknemers onderbetalen en zich schuldig maken aan illegale arbeid, kunnen een dwangsom krijgen of worden stilgelegd. Ook gaan boetes voor fraudeurs op de arbeidsmarkt omhoog.
Dat zijn enkele voorbeelden van hoe minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken fraude door burgers en ondernemers harder wil aanpakken. De VVD-bewindslieden hebben hierover donderdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.
Bijstand
Alleen voor de bijstand kan geen uitkeringsstop van vijf jaar worden afgekondigd, omdat dit het laatste vangnet is in de sociale zekerheid. De bijstand kan drie maanden worden stopgezet.
Aanpakken fraudeurs
Kamp en De Krom willen met hun hardere aanpak voorkomen dat mensen denken voordeel te kunnen behalen met fraude. Zo willen ze een betere naleving van de regels afdwingen. Zij wijzen erop dat frauderende bedrijven nu oneerlijke concurrenten vormen voor goedwillende ondernemers en dat de uitkeringen worden betaald met premies die door anderen worden opgebracht.
Regelgeving vereenvoudigd
Om de handhaving eenvoudiger te maken, worden regels en boetes zoveel mogelijk gelijkgetrokken. Er wordt in de hardere aanpak extra nadruk gelegd op burgers en bedrijven die bij herhaling in de fout gaan. ,,Wij willen niet dat inspecteurs steeds met dezelfde overtreders bezig zijn. De sancties moeten daarom voldoende afschrikwekkend zijn en overtreden moet niet ellenlang doorgaan'', aldus de bewindslieden.
Boetes
De boetes voor bedrijven gaan bijvoorbeeld van 8000 euro naar 12.000 euro per illegale werknemer. Bij herhaling wordt de boete verdubbeld en gedreigd met een dwangsom of stillegging. De derde keer dat de ondernemer in de fout gaat, wordt de boete verdriedubbeld en de dwangsom opgelegd of worden activiteiten stilgelegd. De laatste sancties kunnen volgens Kamp zodanig zwaar uitpakken dat ze sluiting van een bedrijf betekenen.
Burgers die frauderen met uitkeringen, moeten het onterecht ontvangen geld terugbetalen en dit bedrag wordt als sanctie verdubbeld. Nu is de boete vaak maar 10 procent van het fraudebedrag of maximaal 5000 euro in geval van de kinderopvangtoeslag. Bij herhaling heeft de fraudeur vijf jaar geen recht meer op de uitkering.
Oneerlijke concurrentie
Kamp en De Krom wijzen erop dat frauderende bedrijven nu oneerlijke concurrentie vormen voor goedwillende ondernemers. Misbruik van uitkeringen ondermijnt volgens hen het draagvlak bij anderen om nog premies te betalen voor de sociale zekerheid.
ANP