Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Fraude' met uitkeringen vaak uit onwetendheid

03-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
996387.jpg
Veel overtredingen door uitkeringsgerechtigden gebeuren onbewust. Ook wordt buitenlands personeel door werkgevers vaak uit onwetendheid op een verkeerde manier aan het werk gezet. Dat hoopt staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) tegen te gaan door woensdag de campagne 'Voorkom problemen, weet hoe het zit' te lanceren. Uit onderzoek blijkt dat een relatief kleine groep van ongeveer 10 procent willens en wetens regels in de sociale zekerheid omzeilt.
De campagne begint met het thema 'Op vakantie met een uitkering'. Uitkeringsgerechtigden staan er niet altijd bij stil dat er een maximum zit aan het aantal dagen dat ze in het buitenland kunnen verblijven, omdat ze beschikbaar moeten zijn zodra er werk voor ze is. Als ze niet op tijd terug zijn in Nederland, kan hun uitkering worden stopgezet. Na de zomer komen de regels over bijverdienen naast de uitkering aan de orde. Een ander onderwerp is samenwonen met AOW of bijstand.
Met de deelcampagne 'Aan de slag met buitenlands personeel' worden werkgevers er nog eens aan herinnerd dat mensen met een andere nationaliteit hier vaak niet zomaar kunnen werken. De campagne is vooral gericht op circa 195.000 bedrijven in sectoren zoals de land- en tuinbouw, schoonmaak, horeca, detailhandel en de bouw, waar traditioneel veel buitenlanders werken.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!