Fraude internetbankieren toegenomen
26-09-2012
• leestijd 2 minuten
De fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar met 14 procent toegenomen vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekendgemaakt.
6200 meldingen
De schade van de fraude liep op tot 27,3 miljoen euro. In totaal ging het om 6200 gevallen, ofwel een gemiddeld schadebedrag van 4400 euro. In heel 2011 bedroeg de fraude met internetbankieren 35 miljoen euro.
Malware vaak gebruikt
De groei over de eerste jaarhelft kwam vooral doordat cybercriminelen steeds vaker bankgegevens weten te stelen met schadelijke software, zogeheten malware. Dat is software die onopgemerkt op iemands computer wordt geïnstalleerd om bijvoorbeeld inloggegevens te onderscheppen.
Minder skim-gevallen
Opvallend genoeg daalde de zwendel met ‘skimming’, het kopiëren van betaalpassen, in de eerste 6 maanden met bijna een kwart tot 18,2 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 2010 dat deze fraudevorm afneemt. Dat schrijft de NVB vooral toe aan de invoering van de chip op de pinpassen. In heel 2011 schoot de schade door skimming nog omhoog tot 38,9 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in 2010.
Tankstations en parkeerautomaten
Vrijwel alle aanvallen vonden het afgelopen halfjaar plaats bij betaalautomaten waar de pas in zijn geheel in gaat, zoals bij onbemande parkeerautomaten en tankstations. Bij deze automaten kunnen criminelen de magneetstrip nog steeds kopiëren. Betaalautomaten waar de pas nog slechts gedeeltelijk wordt ingestoken, zoals bij winkels en horeca, werden niet meer aangevallen.
Smartphone
In totaal daalde de schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer, waaronder overboekingsfraude en zwendel met gestolen bankpassen en creditcards, in de eerste jaarhelft met 5 procent tot 54,8 miljoen euro. Volgens Yvonne Willemsen, fraude-expert bij de NVB, zijn er nog geen gevallen bekend van fraude met bankieren op smartphones. ,,Dat zien we nog niet. Consumenten moeten wel uitkijken met bankieren op een open wifi, dat is een extra risico'', aldus Willemsen.
Schade niet altijd vergoed
Volgens de NVB worden slachtoffers van internetfraude in de regel schadeloos gesteld, tenzij ze naar het oordeel van de bank onvoorzichtig of nalatig zijn geweest. De NVB wijst erop dat fraude door internetbankieren relatief gezien beperkt is. Het fraude bedrag van 35 miljoen euro vorig jaar is een schijntje afgezet tegen de totale omzet van internetbankieren van 3,2 biljoen euro (3200 miljard).
ANP